Spotify har varit den hetaste snackisen i webbkretsar i mer än ett år. Få har varit kallade att prova i den superprivata tetsversionen som funnits lika länge. Det har tjatats, lismats och startats Facebook-grupper bland de utelämnade för att få möjlighet att prova den kanske hetaste musiktjänsten denna sidan Itunes. Men nu släpper Spotify på spärrarna och låter fler användare strömma in.

Utvecklingen av en tjänst som Spotify visar på flera strömningar i tiden. Musik och media blir gratis för användare i grundutförandet, pengar tas in på reklam eller kringtjänster för konsumenterna. Data flyttar från användarnas maskiner till webben (=cloud computing). Musikbranschen har gillat läget och börjat blicka framåt istället för bakåt.

Spotify har fattat vartåt det barkar. Helt klart. Men att fatta är ju inte att göra. Och det är där det blir riktigt spännande. Jag skulle vilja peka på två aspekter som extra intressanta och avgörande för Spotify.

För det första: musiken flyttar till molnet. Tjänster som lagrar data på nätet i stället för på den egna maskinen är redan superheta med exempel som Google Documents, Flickr och Amazons mer företagstillvända Web Services. Och det råder inte längre någon tvekan om att det mesta av vår data kommer att flytta till molnet i framtiden. Men musik kräver betydligt mer lagringskapacitet än text-dokument och när den dessutom ska strömmas till tusentals användare samtidigt så snackar vi nästan Google-nivå på infrastrukturen. Klarar Spotifys peer to peer-teknik detta?

Det andra som är intressant är naturligtvis att Spotify verkligen lyckats ro iland avtal med musikbolagen. Och det är stort. Det krävdes antagligen en bransch som blivit riktigt rejält nedtryckt i skorna och dessutom omkörd av en datortillverkare med fruktlogga för att börja se nyktert på framtiden och förstå att det kan finns andra sätt att sälja musik än direkt till konsumenterna. För musikbranschen betyder det också att de prissatt musiken för reklamfinansierade tjänster och nu blir det nog betydligt lättare för andra aktörer att starta sina egna liknande musiktjänster.

Fakta

>> Lösa frågan med mobiliteten. Hur ska vi få musiken strömmad till mobilen?

>>
Verkligen spetsa utbudet. Antingen måste verkligen allt finnas.Eller så måste Spotify vara bäst på något speciellt som till exempel svensk musik.

>> Satsa på redaktionell kommunikation i klientprogrammen som listor, tips och teman. Man blir som användare faktiskt lite handlingsförlamad när man har allt (i teorin i alla fall) inom ett sökords räckhåll. Vi vill ha hjälp att hitta till musiken. Då lyssnar vi mera - och kommer tillbaka.

Och här är fallgroparna:

>> Dåligt utbud. Om man inte är komplett så måste användarna ändå dras med en massa olika lösningar och då är Spotify inte lika hett längre.

>> Ingen mobilitet. Om man inte kan ta med sig tjänsten så är man ändå tvungen att ha ett annat sätt att lösa musikkonsumtionen på. Och det tar på krafterna att underhålla flera system.

>>
Ingen hållbar affärsmodell. Räcker reklamintäkterna för att betala musikbolagen och driva infrastrukturen? Hur mycket reklam tål användarna? Och är premium-versionen utan reklam tillräckligt attraktiv och lönsam?

>>
De är för sent ute. Snart är de bara en av många aktörer med liknande tjänster.