Journalisten och internetkonsulten Urban Lindstedt har bevakat utvecklingen på nätet professionellt sedan år 2000, bland annat för Internetworlds räkning.

Nu köper han tillsammans med entreprenörerna Peter Ekmark och Magnus Berg 51 procent av aktierna i den länkkatalog som Internetsverige känner som Sunet.
– Det gamla och nya knyts ihop här. Katalogerna var väldigt viktiga innan sökmotorerna slog igenom. Sunet kom redan 1993 och sökmotorn Altavista 1996. Google slog inte igenom i Sverige förrän 2000. Jag är övertygad om att det det finns ett utrymme för kataloger framöver, säger Urban Lindstedt.

Varför köper du Sunet?
– KTH Holding har under en tid velat sälja katalogen, men inte hittat rätt köpare. När jag fick chansen såg jag potentialen. Det finns ingen annan seriös svensk katalog idag. I USA finns Yahoo, men Sverige har ingen motsvarighet. Svenska Yahoo var på god väg, men it-bubblan kom emellan. Vår vision är att bli den officiella svenska webbkatalogen, en plats där alla svenska företag vill synas och en naturlig startsida på nätet.

Vad kostade kalaset?
– Det vill jag inte gå in på, men vi har en bra finansiering för att kunna utveckla katalogen.

Hur ska ni utveckla den gamla katalogen?
– Vi vill kommersialisera Sunet, men göra det varsamt. Det kan handla om att man ska kunna köpa till sig bättre synlighet: att köpa sig till en bättre position i respektive kategori eller möjlighet att köpa till extra länkar och så vidare.

– Sen räknar vi med annonsintäkter också. Men vi tänker liksom inte driva upp det här till nån slags julgran och bara casha in. Det är trots allt en klenod i den svenska internethistorien, så det gäller att vårda det nya varumärket ömt.

Varumärket Sunet?
– Nej, vi har ett nytt namn på gång men det kan jag inte avslöja ännu. Just nu är vi full gång med att sätta upp servrar och hela den biten.

Hur vet ni att marknaden finns?
– Jag har studerat loggfilerna noga och katalogen genererar en hel del trafik till företagen. De 60 000 länkarna är manuellt granskade, och det finns i praktiken inga döda länkar. Jag tror att vi ganska snabbt kan bygga ut systemet till 200 000 länkar. Katalogen har ungefär 250 000 besökare i månaden nu, men den siffran bör vi kunna öka.

När börjar ni tjäna pengar?
– Inom sex veckor gör vi intäkter, och till våren hoppas vi kunna bära våra egna kostnader. Men samtidigt måste vi vara beredda att tänka om ifall det här inte funkar. Jag har en idé om att vi måste vara väldigt öppna för att skapa förtroende. Det finns så mycket skumrask i den här branschen.

Så nu blir det fullt fokus på Sunet för din del, och mindre tid åt dina andra åtaganden?
– Ja, jag kommer att få trappa ner journalistiken och andra uppdrag en del, samtidigt som jag har andra nya projekt på gång. Till exempel en e-butik som ska sälja yoga-prylar. Men det ska bli otroligt roligt att jobba med utvecklingen av den här katalogen!