Hon är specialiserad på en relativt ny företeelse i en av världens äldsta branscher. Lotta Lovén är chef över Swedbanks internetmarknadsföring och driver försäljning via nätet. Hon fokuserar på att finnas nära kundernas köpbehov och vara snabbfotad vid förändringar.

– Internet som försäljningskanal är ganska nytt och det händer saker hela tiden. Det är en omogen marknad, även om bankprodukter är en stabil och kontinuerlig verksamhet. En utmaning är att vara snabbfotad och samtidigt ta hänsyn till vår kärnfråga
– Det ska kännas säkert och tryggt att handla hos oss, säger hon.

En viktig del för Lotta Lovéns team är att finnas på platser på nätet där kunderna rör sig och samtidigt har behov av bankens tjänster.
– Ett exempel är Blocket som vi har utvecklat ett samarbete med för att finnas nära kundens köpbehov. ”Om bilen kostar så här mycket då kostar lånet så här mycket”. Vi är också med på Hemnet där kunderna kan räkna på hur mycket huset kommer att kosta. Vi har haft större effekt på våra investeringar efter att vi personaliserat marknadsföringen.

Just personlig köphjälp snarare än säljannonser är något som Lotta Lovén tror kommer att öka i framtiden. När det gäller själva erbjudandet till kunderna är service en allt större konkurrensfaktor.

– Den som har bäst service kommer att vinna i framtiden. I vår bransch är produkter och tjänster så pass lika att det är svårt att urskilja sig med priset. Pedagogiskt enkla tjänster och bra service blir allt viktigare.

Fakta

Chef för Web Marketing
På Swedbank från och till sedan 1986. Några år på HSB Bank – vilket la grunden till intresset för internet som försäljningskanal. Har haft nuvarande position sedan 2006.
Bästa yrkesrelaterade erfarenhet: Vikten av att lyssna på kundens behov, våga satsa och ha tålamod och uthållighet för att komma i mål .
När besökte du senast ett fysiskt bankkontor?
Jag blev av med plånboken för några dagar sedan och var faktiskt och hämtade pengar på ett kontor. Men jag går sällan på banken annars. Vår telefon- och internetbank fungerar utmärkt.