Praktikertjänst är Sveriges största koncern inom privat tandvård samt hälso- och sjukvård. Inom koncernen finns 13 dotterbolag och totalt 8 700 medarbetare.

– I en organisation som vår krävs det nästan att vi har ett enda publiceringsverktyg för alla hemsidor. Det blir mer kostnadseffektivt och underlättar för support och utbildning, säger Karen Kenney, webbkommunikatör på Praktikertjänst.

Vad var svårast med att välja publiceringsverktyg?

– Det var väl egentligen att få hela organisationen övertygad om fördelarna med att ha ett gemensamt verktyg. 2001 hade Praktikertjänst ett 20-tal dotterbolag, alla med egna webbplatser baserade på olika publiceringsverktyg. Genom ett koncernledningsbeslut fick vi till sist igenom att inleda en upphandling för hela organisationen, och då blev det Episerver.

Varför just Episerver?

– Vi gjorde en regelrätt upphandling 2001-2002. Vid den tidpunkten fanns det inte så mycket annat att välja på som uppfyllde våra krav. Redan då fanns det många klara moduler till Episervers verktyg, men framförallt passade deras prissystem vår organisation. Vi har 2 150 mottagningar, och i praktiken lika många subdomäner. Att köpa licenser för alla dessa skulle bli ohållbart, men med Episervers upplägg slipper man det.

Var verktyg byggda på öppen källkod någon gång på tapeten?
– Nej. Vi ville ha så mycket standardmoduler som möjligt och utgå från det. Av egentligen samma skäl avskrev vi snabbt hemmabyggen från andra konsulter. Vi var rädda att de inte skulle utvecklas i samma grad.

En organisation, en webbplattform. Ändå var det inte självklart att välja Episerver när intranätet skulle byggas om 2006?
– Nej, faktiskt inte. Vi har ett av Sveriges största intranät och vårt gamla byggde på en IBM-plattform, varför det internt blev diskussioner om vi verkligen skulle överge denna miljö. Ett alternativ var därför Cypoints CMS-verktyg Cycube, ett annat IBM:s LWCM. Men Episervers många färdiga moduler blev till sist avgörande.

– Fortfarande idag finns det delar av våra webbar som inte bygger på Episerver, speciallösningar som lever kvar sedan gammalt. Och någonstans får man väl dra gränser också, det går nog inte att vara helt konsekvent alltid. Men en av de stora fördelarna med att använda samma verktyg i hela organisationen är ju att det alltid finns personer centralt som kan hjälpa till på redaktörssidan!

Det har hänt en del sedan ni upphandlade Episerver för första gången 2001-2002. Finns det något ni skulle gjort annorlunda om ni skulle göra om upphandlingen idag?
– Egentligen inte. Överlag är vi väldigt nöjda med Episerver och i och med att de hela tiden utvecklar sitt verktyg så kan jag inte se att vi skulle göra något annat val idag. Många kommuner och statliga verk kör Episerver, och det går ju alltid att dra fördelar av att andra utvecklat moduler. Mycket finns färdigt, man behöver inte börja från ”scratch”, och det finns många referenser att fråga om råd.

Men det måste finnas några nackdelar?
– Som redaktör kan vissa delar med att skapa formulär kännas lite krångliga. Sådana förbättringar vet jag varit efterfrågade länge. Men annars tycker jag verkligen verktyget är superbra för webbpublicering och att samarbetet med vår leverantör QD funkar jättebra.

Vad har publiceringsverktyget kostat er hittills?

– Det kan jag inte riktigt kommentera, men vi har egentligen bara en grundlicens och några så kallade add on-licenser för bland annat kampanjsajter och dotterbolag. Därför är det ett ekonomiskt bra val för oss. Däremot är ju inte Episerver ett verktyg som är prisvärt för alla. En grundlicens kostar 95 000 kronor, så det är knappast ett alternativ för en väldigt liten organisation.

Till sist: ett råd till andra organisationer som står i begrepp att välja nytt publiceringsverktyg?
– Det är helt beroende på vem som frågar. Prio ett är naturligtvis att fråga sig vad man har för krav på sitt verktyg.

Fakta

Bransch: Hälso- och sjukvård samt tandvård
Ägare: Cirka 2 150 aktieägare
Antal anställda: Cirka 8 700
Startår: 1977
På nätet sedan: 1997
Omsättning 2007: 8,3 miljarder
Resultat 2007: 766 miljoner
Publiceringsverktyg: Episerver
Konsult CMS: QD / Office IT-partner
www.praktikertjanst.se
www.episerver.se