Att starta en podcast med ett företag eller organisation som avsändare har många likheter med att starta en företagsblogg. Det handlar om att få kontrollen över en egen mediekanal där personliga reflektioner, omvärldsbevakning och dialog med företagets målgrupp och intressenter passar bra in. Samtidigt ger den mänskliga rösten ett ännu personligare tilltal än den personligt skrivna texten, vilket hjälper till att sätta ett ”ansikte” på varumärket, eller en röst på produkten.

Fenomenet är nästan lika gammalt som webben själv. Men det har inte börjat växa sig stort förrän på senare tid. Företagsvärlden står nu på tur för att erövra podformatet. Samtidigt som podcasting kan vara ett kraftfullt sätt att kommunicera på, är tröskeln för att dra igång egna program lite högre än att starta en vanlig blogg.

– Man behöver en mikrofon och ett redigeringsprogram. Det krävs mer om det ska bli riktigt bra. Men tekniken är ju nästan gratis, säger Rasmus Sellberg, ansvarig för Sveriges största podcastingportal Podradio.nu, samt grundare och teknikchef på webbyrån Daytona.

Enligt Rasmus Sellberg passar inte podcasting alla företag eller alla produktområden. Det passar extra bra för tjänster eller produkter som har ett högt engagemang hos målgruppen. Som exempel nämner han branscher inom hälsa och sjukvård där lyssnaren ofta letar efter mycket information och är angelägen om att hitta svar. För avsändaren gäller det att se sig själv i en större helhet än bara det egna företaget eller organisationen.

– Det är väldigt likt bloggande. Det man pratar om måste vara intressant i ett bred-
are perspektiv än att bara sälja produkter, säger Rasmus Sellberg.

En av fördelarna med podcasten som format är att det finns utrymme att förklara och utveckla resonemang.

– Man har längre tid på sig än i många andra former av kommunikation. Man kan göra långa utläggningar och man kan också syssla med underhållning på ett annat sätt. Det kan vara roligare än en text, säger Rasmus Sellberg.

10 sätt att använda podcasts:

1. Instruktioner och guider
Människor har en tendens att inte läsa manualer. Men uppenbarligen har sajter som Youtube visat att vi inte direkt skyr videoklipp som pesten. Varför inte starta en återkommande podcast i video- eller ljudform där dina produkter eller tjänster visas upp tillsammans med instruktioner för hur man använder dem? Genom att varva ren information med personliga utläggningar och roliga fakta blir den förr så tråkiga manualen helt plötsligt ”infotainment”.
Några som hajat grejen är det brittiska företaget Wiggly. De säljer trädgårdsprodukter av olika slag och har ända sedan 2005 publicerat en podcast på sin sajt. Där avhandlas trädgårdsskötsel i vid bemärkelse och programmet är snarare att jämföra med en talkshow än en produktbeskrivning. Svenska Arla har också arbetat med podcastprogram där de lagar mat och tipsar om olika recept.

2. Rekrytering
Hur lockar du rätt medarbetare till din organisation? Det är en nyckel-fråga för många rekryterare. Och den som lyckas förmedla rätt bild av företaget gentemot blivande jobbsökare har mycket att vinna. En podcast som gör nedslag i den egna verksamheten kan hjälpa till att profilera företaget eller organisationen och skapa en mer personlig kontakt med målgruppen. I podcasten kan till exempel intervjuer med nyanställda och chefer förekomma för att ge lyssnaren en bild av hur det är att jobba på företaget, och vilka faktorer som är viktiga vid en eventuell anställning.
Bloomberg är ett företag som redan idag använder podcasting för att beskriva företaget för blivande medarbetare och jobbsökande. Bland annat kan du se hur jobbet som ”Global Customer Support” går till.

3. Underhållning
Man ska aldrig underskatta kraften i bra underhållning. De flesta har sett Icas reklamfilmer på tv där ”Ica-Stig” spelar huvudrollen. Icas reklamfilmer skulle egentligen kunna liknas vid en video-podcast med ständigt nya varianter på samma tema och olika historier som driver ”handlingen” framåt. Det handlar lika mycket om underhållning som att faktiskt förmedla en bild av Ica, och ibland sammanfaller de två syftena. Ica gör påkostade filmer, men genom att tänka på samma sätt, men med lägre budget, kan en podcast i ljudform bli en snackis i din bransch.

4. Finansiell information
Bolagsstämman, kvartalsrapporten eller presskonferensen. Det finns tillfällen när medias och affärsvärldens blickar vänds mot företaget. Varför inte leverera både resultaten och analyserna i en egen parallell kanal och erbjuda ett alternativ till den traditionella medierapporteringen? I podcasten kan vd:n göra sina uttalanden och olika talespersoner komma till tals. Samtidigt kan fördjupad information som inte får plats vid de vanliga rapporteringstillfällena publiceras.
Amerikanska McDonald’s är ett företag som använder podcasting för att bland annat prata om näringslära och miljöarbete. De eftersänder även presskonferenser och kvartalsrapporter.

5. Internkommunikation
Precis som den interna företagsbloggen kan en regelbunden podcast ersätta delar av informationsbehovet internt i en organisation. Allt från tips och rekommendationer från olika avdelningar till högste chefens veckobrev ryms i formatet. Att komplettera skriftlig och visuell information på skärm med ljudbaserad kommunikation kan också vara ett effektivt sätt att informera och ge instruktioner om nya rutiner, produktförändringar eller andra nyheter.
På IBM tillåts de anställda att skapa egna podcastprogram om olika ämnen. De flesta är yrkesrelaterade men det finns även utrymme för mer privata ämnesområden.

6. Profilering av medarbetare
Många företag är duktiga på att lyfta fram egna medarbetare som gör något bra eller har intressanta saker att säga. Genom personalens medverkan kan en återkommande podcast bli organisationens ”kändismagasin” där aktuella medarbetare får komma till tals och dessutom nå ut utanför företaget.
– Telekomoperatören Telstra i Australien gör intervjuer med den egna personalen. De har också en fördjupning av affärsinformationen för dem som är extra intresserade, säger Rasmus Sellberg.

7. Experttips
Precis som när det gäller internkommunikation kan medarbetarnas expertkunskaper användas för att skapa bra innehåll med hög relevans för målgruppen. Varför inte skapa en expertpanel som kan svara på frågor kring företagets produkter eller verksamhet?
”Tänk på vilka som använder våra produkter. Det är familjer. Vår verksamhet handlar om att hjälpa dem i deras liv. Det här handlar om att föra oss samman.” Audrey Reed-Granger var chef för kundanalys på Whirlpool i USA när hon kom på idén att starta en podcast. I en intervju i Businessweek beskriver hon hur det lät när hon la fram idén om en podcast för sin chef. Hon fick okej på projektet och började sedan publicera två program i veckan, alla producerade av henne själv.

8. Pressbearbetning

Det ljudbaserade pressmeddelandet är fortfarande outnyttjat som format. Och det är något som radiobranschen faktiskt säger sig vara intresserad av att få. Så länge det är producerat med hög kvalitet kan uttalanden från nyckelpersoner vara ett smidigt sätt att få med kommentarer i radiosändningar, utan att radiostationens reportrar måste göra allt jobb själva. Naturligtvis ska samma innehåll ingå i en regelbunden podcast som journalister kan ta del av. Det handlar om att ge både korta avsnitt och hela kakan om behovet finns.

9. Kunderfarenheter
Vem är bäst på att höja (eller sänka) ditt varumärke om inte dina kunder? Låt dem tala ut om dina produkter i din egen podcast.
Sjukvårdsföretaget Mayo Clinic i USA intervjuar före detta patienter som fått behandling hos företaget. Deras erfarenheter hjälper nya patienter att förstå vad som väntar dem och hantera proceduren bättre. Podcasten skapar en personlig röst åt både företaget och dess kunder.

8.Branschtalesperson

Genom att dela med dig av din kunskap och dina slutsatser gratis till både intressenter och konkurrenter kan du bli en talesperson för branschen. Amerikanska Accenture har en serie olika podcastprogram som rör sig bland de områden som deras konsulter är verksamma inom. Hos Accenture kan du få affärstrategiska råd, tips om informationshantering och hur du effektiviserar din internorganisation.