En ny undersökning från Jupiter Research, kallad "SEO for Blended Search" visar att många företag är dåliga på att dra nytta av bland annat video i sitt sökoptimeringsarbete.

Tre av fyra sökningar på Google ger resultat som innehåller "blandat material", framför allt då video och nyhetsmaterial, enligt undersökningen.

Men trots det visar samma undersökning att många helt missar att optimera material som inte är textbaserat. Och i de få fall som annat än text bearbetas så läggs kraften på bilder.

– Det är otippat många som missar den här möjligheten, inte minst i den nordiska regionen, säger Patrik Gamryd, vd på Iprospect, en av aktörerna som jobbar med sökordsoptimering.

Enligt honom kan man med ganska enkla åtgärder göra väldigt stor skillnad. Ett pressrum på Newsdesk och att lägga upp de reklamfilmer man redan har på Youtube gör en väldig skillnad, säger han.

– Tyvärr verkar det som om många har slutat följa trender och slutat följa utvecklingen. För oss är det en självklarhet, men många glömmer helt detta.

En av fördelarna med att lägga mer tid på att också optimera video är att konkurrensen är mindre - det blir lättare att få utdelning, enligt Jupiter Research.

Jupiter Research erbjuder också några råd för den som vill dra nytta av video i sitt SEO-arbete.

– Lägg dina videor på Youtube. Trots att Google har hävdat att de inte lägger någon speciell vikt vid Youtube-material får dessa videor bra utdelning och kan skapa bra utdelning i sökoptimeringsarbetet.

– Optimera texten runt videor och bilder. Lägg tid och kraft på att fundera igenom all text runt om bilder, inklusive på tjänster som Flickr, samt på de videor du har .

– Skapa bibliotek med bilder och filmer samt se till att bädda in dina filmer på andra webbsidor.

– Skapa en karta över de filmer du har på din egen sajt. Det är framför allt viktigt om du väljer att inte använda en video-sajt som Youtube.