Skatteverket tänker standarder
Anders Åhlund,
webbdesigner på Skatteverket
I september hade Skatteverket nästan 800 000 unika besökare på sin webbplats. Av den använde 96 procent någon version av Internet Explorer eller Firefox som webbläsare.
– Vi har skaplig koll på vilka våra besökare är. Vår absolut största målgrupp är sällananvändare. Sista dag för deklarationsinlämning har vi årets absolut största topp, säger Anders Åhlund, webbdesigner på Skatteverket.
Vilka standarder har ni valt att följa vid utvecklingen av Skatteverket.se?
– Vi försöker hålla oss till W3C och beta av Vervas lista för att uppfylla 24-timmarswebben.
Men ni testar sajten för olika webbläsare?
– Inte på samma vis som för några år sedan då vi betade av webbläsare för webbläsare. Nu har vi släppt det lite och går som sagt mer på W3C och Vervas riktlinjer. Följer vi dem blir webbläsarfrågan som regel inte något problem. Om någon envisas med att använda en riktigt gammal webbläsare kommer ändå det allra mesta att fungera och se okej ut.
Så idag funkar Skatteverket.se i alla webbläsare?
– Nej, det vågar jag inte säga. Första versionen av vår sajt kom i slutet av 1996 och det finns fortfarande delar av den som rullar på, bland annat några Javascript-funktioner. Besökare med äldre webbläsare som inte har stöd för Javascript, eller de som valt att inaktivera Javascript, får problem där.
Hur rimmar det med att vara en 24-timmarsmyndighet?
– All information på sajten fungerar med alla tänkbara olika webbläsare. Men Skatteverket.se är fortfarande ett hopkok av flera olika tjänster, så är det. Vi har ju många e-tjänster som utvecklats i separata projekt, alla med ambitionen att följa standarder. Visst kan det fortfarande finnas skillnader mellan webbläsare men det är inget som sätter stopp för våra e-tjänster.
Händer det att kraven på tillgänglighet står i konflikt med någon specifik webbläsare?
– Nej, det kan jag inte påstå. Vi har inte behövt tumma på tillgänglighet för att tillgodose olika webbläsare.
Vilka webbläsare använder besökarna på Skatteverket.se?
– De allra flesta använder Internet Explorer i olika varianter. I september hade 58 procent av våra besökare Internet Explorer 7.0 och 28 procent Internet Explorer 6.0. Firefox 3 användes av 8 procent och drygt 2 procent körde Firefox 2.0. Bland övriga webbläsare kan nämnas Safari (cirka 2 procent) och Googles nya Chrome (0,2 procent).
Ellos drar gränsen vid Explorer och Forefox
Stellan Björnesjö, e-handels- och
affärsutvecklingschef på Ellos
Ellos kallar sin e-handelsplats för »Nordens största varuhus online«. Trots det är antalet kunder som inte använder webbläsarna Internet Explorer eller Mozilla Firefox för få för att det ska vara lönt att finjustera grafiska skönhetsmissar som kan uppstå i vissa udda webbläsare.
– Vi är inte nöjda, men så länge det handlar om skönhetsfel som inte påverkar funktionen tar vi det lugnt, säger Stellan Björnesjö, e-handels- och affärsutvecklingschef på Ellos.
Är Explorer och Firefox så dominerande att ni kan bortse från andra webbläsare?
– I praktiken är det så. Vi vill så klart att allt ska funka på alla plattformar men någonstans går det en gräns. Det är inte relevant att lägga ner hur mycket tid som helst på att lösa ett problem som bara någon promille berörs av. Måste vi prioritera gör vi det såklart efter där kunderna finns. Där tror jag inte att vi skiljer oss från någon annan e-handlare.
Vilka webbstandarder följer ni för Ellos.se?
– Det är W3C:s riktlinjer som gäller.
Händer det någon gång att ni tvingas avvika från W3C:s rekommendationer för att få sajten att se bra ut i vissa webbläsare?
– Vi gör medvetna avsteg från W3C:s rekommendationer när Internet Explorer inte följer dem. Vi lever också med en del historiska fel som vi successivt arbetar bort. Vår sajt är en väldigt dynamisk sajt med ganska avancerad grafik, och den generella regeln är ju enklare sajt desto lättare att följa standarder.
Om jag kör en version av Internet Explorer som har några år på nacken, kan jag fortfarande shoppa på Ellos.se då?
– Ja, det ska inte vara några problem att handla med Explorer 5.0. Grafiken kanske inte ser ut exakt som det är tänkt men att en knapp sitter tio pixlar fel är inte hela världen.
I Mac-världen är Safari en vanlig webbläsare. Hur tacklar ni det?
– Väldigt få av våra användare har Mac och de flesta av dem har tillgång både till Firefox och Safari. Funkar sajten perfekt i Explorer och Firefox är det godkänt, men ambitionen är givetvis högre än så.
Säkerheten styr för Handelsbanken
Mats Carlson, chef för central infrastruktur
för internet på Handelsbanken
Ett högt säkerhetstänkande är naturligtvis ett måste för en internetbank. Nya och oprövade versioner av webbläsare kan innebära en förhöjd säkerhetsrisk. Det hanterar Handelsbanken genom att deras certifikatslösning bara accepterar webbläsare som banken aktivt har godkänt.
Snart kommeder nya Internet Explorer 8. Den kommer alltså inte funka för Hanlsbankens nätbank från början?
– När den väl släpps i skarp version kommer vi anpassa vår certifikatslösning om det behövs. Sådana anpassningar gör vi hela tiden. Betaversioner godkänner vi aldrig, säger Mats Carlson som är ny chef för avdelningen för central infrastruktur för Internet på Handelsbanken.
Vilka webbläsare använder era kunder idag?
– Internet Explorer i olika versioner. Jag vill inte gå in på några siffror men Explorer och Firefox dominerar kraftigt.
Betyder det att ni anpassar er sajt särskilt efter dessa webbläsare?
– Nej, det är W3C:s rekommendationer som är vägledande för oss. Även om de flesta använder Explorer eller Firefox idag måste man lyssna på »early adopters«. Det kan svänga väldigt snabbt.
Hur hanterar ni motsatsen till »early adopters«, det vill säga de kunder som sitter med gamla webbläsare?
– Kunderna är inte alltid så snabba på att byta nya versioner. Vi ger support åt våra kunder på äldre versioner, även när leverantörerna slutat med det. Nu försöker vi få kunder att åtminstone lämna Internet Explorer 5.0.