I tusentals år har vi människor kämpat för ett bättre samhälle där alla har lika värde och yttrandefrihet. Nu när vi kommit relativt nära målet och inte behöver kämpa lika hårt för det längre så har vi tyvärr blivit lata.

Vi som argumenterar för ett fritt internet ser på detta med skräck! Att nätet har en enorm samhällsnytta är nog alla överens om. Därför bör vi skydda nätet istället för att skydda gamla affärsmodeller. Förslag från till exempel upphovsrättsindustrin innebär att vi måste kränka mänskliga rättigheter för att de själva ska slippa utvecklas. Politiker försöker gå dem till mötes utan att inse de konsekvenser som finns, för samhället. Och vi har bara sett början av denna trend.

Sverige borde istället gå i bräschen för utveckling av nätet som samhällsnytta. Varför inte tillsätta en internetombudsman för att garantera ett fritt och ocensurerat nät? Om generationerna före oss hade sett de möjligheter vi idag har för att bli hörda, för att innovera och kommunicera, så hade de blivit upprörda över hur respektlöst vi behandlar dessa möjligheter.

Vi tittar på Kina som ett land med förtryckarregim. Under OS klagade vi på deras falska sätt att låta europeiska journalister få tillgång till nätet utan censur medan den inhemska befolkningen var hårt övervakad. Samtidigt klubbades FRA-lagen igenom i Sverige, mot folkviljan. Och nu ska IPRED – nya fildelningslagen – införas, också den mot majoritetens vilja. Kina verkar mer och mer som ett friare samhälle än det svenska. Vill vi ha det så?
Det är inte första gången vi ser stora samhällsförändringar genom teknisk utveckling. Om vi tittar på det hela ur ett historiskt perspektiv ser vi att teknik alltid är den segrande parten i striderna.

Därför tycker jag inte att vi ska försöka anpassa gamla spelregler till den nya tekniken. Nätet måste få vara sin egen plattform och därmed ha sina egna regler och villkor.

Vi har äntligen fått chansen att skapa ett samhälle med äkta rättvisa och jämställdhet. Låt oss nyttja den chansen istället för att låta giriga företag reglera vårt samhälle åt oss.