Våga gå på tvärs med den rådande webbandan som hyllar öppenhet och tillgänglighet överallt, alltid. Bli superexklusiv. Skapa hajp genom att begränsa istället för att öppna. Människor är trötta på att allt finns att köpa hela tiden och att det ständigt kommer nya bättre saker veckan därpå. I denna valfrihetens tyranni kan den som jobbar smart med begränsningar springa ifrån konkurrenterna. Gör det lätt för kunden att slå till genom att erbjuda exklusivitet och hållbarhet.

Så här gör du:


» Bygg intresse för en ny produkt.

Börja med att sprida ordet till ett fåtal utvalda. Sälj den sedan endast stötvis en dag i månaden. Då byggs intresset mellan köpfönstrena.

» Ställ till med vip-kväll på webben.

Bara inbjudna kunder får handla till riktigt bra priser. Det kommer garanterat att generera intresse och ge eko på den sociala webben.

» Släpp privata beta-perioder.
Surret sprider sig som en löpeld och svårtillgängligheten gör budskapet kladdigt så det fastnar. Ett vanligt sätt för nya webbtjänster att få uppmärksamhet. Men varför inte testa detta som »vanlig« e-handlare. Låt den där nya produktavdelningen vara privat ett tag för att skapa mer intresse. Du får både igång snacket under en period och det blir en nyhetshändelse när du väl öppnar upp brett. Öppet för alla är för fyrkanter. Dina kärnkunder är finare än så. Låt dem få veta det.

» Gör det svårt och lurigt att handla.
Erbjud en exklusiv produkt eller upplevelse. Men för att få köpa eller boka krävs att konsumenterna löser ett pussel eller hittar till en specialplats via en digital skattjakt. Det ska vara svårt men lockande.

Det här behöver du:

  • En rejäl dos kreativitet.
  • Riktigt bra produkter eller erbjudanden.