Europas största webbkonferens är över för den här gången. Det var lite nytt, en del gammalt och mycket intressant.

Google var på plats och vice vd Marissa Mayer berättade bland annat att Chrome ska ut ur beta innan året är slut och att Linux och Mac-versioner är på gång. Redan dagen efter, på torsdagen, annonserade Google att Chrome släpps officiellt.


Marissa Mayer, vice vd från Google, intervjuades av stjärnbloggaren Michael Arrington (vänster) på Techchrunch och Loïc Le Meur som arrangerar Le Web.

Under sommaren testade Google webbtjänsten Searchwiki och den är nu live under sökresultaten där man kan välja att notera sitt sökresultat och spara dem i ett ”anteckningsblock”.

Marissa Mayer menar att Google har gjort 90 procent av jobbet inom sök de senaste tio åren. Nu är det de svåra 10 procenten kvar.
– Vi har grunden och har möjlighet att söka på nästan allt på webben, vi har en hyfsad rankingalgoritm. Men i vi vet också att det finns många sätt som sök bör utvecklas på.

Hon tycker att ny media, som video, bilder, böcker med mera, borde ingå i alla sökresultat. Idag har ungefär 25 procent av alla Googles söksidor annan media i sökresultaten.

– Jag tror att vi kommer att se ett genombrott för sök i video och bild inom 5-10 år.

Men hon är inte säker på hur, om det kommer vara genom taggar, att indexera text ur videor eller genom ansiktsigenkänning. Hon tror att det sistnämnda kommer att bli svårt. Idag med alla videosajter finns det miljarder människor som ska kartläggas och undersökningar visar att datorer inte kan hantera mer än en miljon människor.

Mest tror hon på text, något som bland andra den norska mediejätten Schibsteds sökmotor Sesam.se anammar i sitt videosök.

En sak Marissa Mayer också siar för framtiden är personaliserat sök, men hon är snabb på att säga Google bejakar den personliga integriteten och är helt öppna med vilken information de användare. Sociala sökningar står också på agendan, vilket man inte kan göra idag. Hon tar exemplet att man kommer till en stad och vill veta vart man kan gå och äta. Då är det bäst att fråga lokalbefolkningen. Ett sätt för att göra det skulle vara genom virtuella världar.

Utveckling inom video var något flera återkom till under Le Web. Vinnaren av startup-tävlingen bland 30 företag var Viewdle, en teknik för just ansiktsigenkänning i video. Och France Telecoms vd och styrelseordförande, Didier Lombard, antydde att telekombolaget eventuellt skulle titta närmare på videosök.

I samband med Le Web lanserade Myspace - Myspace ID, i hasorna efter att Google Friend Connect öppnades upp för alla att samla sina sociala kontakter från olika ställen på en sida hos Google och att Facebook Connect lanserades. Med Facebook Connect kan man som webbägare kan låta sina användare logga in med sina Facebook-uppgifter och att den informationen sen dyker upp på Facebook. En av Facebooks partners är den amerikanska sajten Citysearch och om användarna loggar in med sitt Facebook-konto där kommer deras recensioner också synas i Facebook newsfeed för ens vänner att ta del av.

Myspace ID är ett nytt namn för tidigare Data Availability (som Internetworld har skrivit om här) som innebär att användare kan ta med sig sin profil till flera sajter, uppdatera sitt innehåll på ett ställe istället för på varje sajt och använda sig av sin profilinformation på Myspace över sajtgränserna. Där samarbetar Myspace med Yahoo, Ebay, fototjänsten Photobucket och mikrobloggen Twitter. Med Myspace ID lanserade Myspace två nya partners i telekomoperatören Vodafone och hemsidetjänsten Netvibes och ett samarbete med Google Friend Connect. Facebook håller sig däremot fortfarande på sin kant.

Mobilen som medium var också på tapeten ett antal gånger och en panel på Le Web diskuterades mobila sociala nätverk. Enligt GSM Association finns det fyra miljarder mobiler i världen, men bara en miljard datorer och tv-apparater. Mobilen är för många det enda mediet. Och de flesta människor vill känna sig behövda och få personliga meddelanden.


Ewan Space (vänster) från Wubud, Dr. KF Lai, vd och medgrundare till Buzzcity och Antonio Vince Stabyl, vd och medgrundare till Itsmy.com, modererades av Ferhan Cook, som skriver om mobilnyheter på Mobiadnews.com, i en panel om mobila sociala nätverk.

Antonio Vince Staybl, vd och medgrundare till det globala mobila nätverket Itsmy.com säger att många av deras användare har få i sitt nätverk, kanske bara den närmaste familjen och någon vän. Men att det är så viktigt för dem att få just det där meddelandet riktat till dem personligen.

– Den typiska mobila sociala nätverkaren är inte som du jag, säger Doktor KF Lai, vd och medgrundare till det mobila nätverket Buzzcity.
Nätverkets största grupper av användare finns ibland annat Sydafrika, Rumänien, Libyen och Irak.

Se bildspel från Le Web här!

Alla talare finns att se via Le Web'08:s sajt här!