+ Snyggt och överskådligt. Snabbaste sökfunktionen i testet.

– De mer avancerade funktionerna som registrering av cv och bevakning via e-post kommer från annan leverantör och är onödigt krångliga att använda.

Det märks att Eniro är på hemmaplan när det gäller sök. Deras jobbsök är snabbast i testet – här kommer resultaten blixtsnabbt.

Eniro är också bäst i klassen när det gäller att presentera resultaten. Här är det snyggt, tydligt och överskådligt på en och samma gång. I resultatlistan får vi se annonsens rubrik, arbetsgivare, plats och när och var annonsen är publicerad. Det är riktigt bra.

Värt att notera är att sökalgoritmen på Eniro fungerar annorlunda jämfört med sajterna man indexerar. När vi söker på ”informatör” i Östergötland får vi upp ett resultat: en tjänst som kommunikationschef på Landstinget. När vi gör samma sökning på Platsbanken, där annonsen är placerad från början, får vi också bara ett resultat, men då som informatör på Mjärdevi Science Park. Detta är både bra och dåligt förstås. Bra att man fångar upp intressanta sökresultat som andra missar, märkligt att man missar en tjänst där ordet ”informatör” till och med finns med i rubriken. Har man ambitionen att ersätta andra jobbsökarsajter duger inte det.

När vi gjort en sökning kan vi enkelt välja att bevaka den via rss. Formuleringen ”Anmäl denna sökning till rss-feed” är dock onödigt kryptisk. Klickar man på länken som ska förklara vad rss är får vi veta ett det är ett format för att ” leverera sammanfattningar af websites” (sic). Läge att se över texterna på sajten med andra ord.

Eniro erbjuder också möjligheten att bevaka sökningar via e-post och att lägga upp sitt eget cv. De här tjänsterna kommer från en underleverantör och är tyvärr inte alls lika snyggt gjorda som grundfunktionerna. När vi registrerar oss får vi ett bekräftelsemejl från Jobsafari – här står inte ett ord om Eniro. Förvirrande.

Funktionen för inmatning av cv ser ut som den har några år på nacken. Det är ett trångt och tillkrånglat formulär utspritt på åtta olika flikar. Det handlar mest om designen – här skulle en användbarhetsexpert kunna göra underverk med relativt små medel.

Det är inga problem att begränsa sökningarna på Eniro till ett visst län eller ett visst yrkesområde. Möjligen skulle man kunna komplettera detta med en möjlighet att filtrera sökresultaten i efterhand, en väg som för många känns mer intuitiv.

Betyg: 7 av 10

jobb.eniro.se