+ Enkelt att spara annonser, även utan registrering och inloggning.

– Långsam funktion för filtrering av sökresultaten. Märkliga förslag på ”liknande jobb”.

Jobbguiden gör en hel del bra saker men skulle tjäna på att låta förstasidan vara mer fokuserad. Nu möts vi av en rad olika företagsloggor under rubrikerna ”Företag i fokus” och ”Rekryteringsföretag i fokus” och mitt på sidan möts vi av något som kanske är en annons för en bostadssajt. Och visst, både sökfunktion, bevakningar och cv-publicering finns där, men tydligheten kunde bli betydligt bättre.

Presentationen av sökresultaten är tydlig och informationen om jobben som listas är generös utan att bli för invecklad. Här ser vi exempelvis direkt om det är hel- eller deltid, tills vidare eller projektanställning. Det finns också möjlighet att filtrera sökresultaten via kategori, företag eller plats. Bra!

När vi klickar på ett sökresultat är beteendet hos sajten olika från fall till fall. Kanske beror det på om annonsen är lagd på Jobbguiden från början eller om den kommer från någon av sajtens samarbetspartners. För användaren är det ointressant, allt vi märker är att resultaten presenteras på helt olika sätt av en anledning vi inte förstår.

Jobbguiden ger oss också möjligheten att få se ”liknande jobb”. Ambitionen är utmärkt och i en del fall fungerar det riktigt bra. I andra blir det tokfel – vi har svårt att se hur ett jobb som biblioteksassistent liknar ”CAD-konstruktör” eller ”snickare/montör”.

På Jobbguiden är det möjligt att spara intressanta annonser utan att registrera sig eller logga in, dessutom med en liten anteckning om man vill. Nackdelen är förstås att de då bara sparas på den aktuella datorn, men smidigt är det! Den som vill kan registrera sig och välja att spara intressanta annonser på det egna kontot eller lägga upp sitt cv. Här finns också möjlighet att skapa bevakningar via e-post. Vi saknar dock möjligheten att bevaka sökningar via rss.

Formuläret för att mata in cv är hyfsat enkelt att använda. Positivt är att Jobbguiden minimerat antalet fält som användaren är tvingad att fylla i. Därigenom gör man det möjligt att enkelt komma tillbaka och komplettera med ytterligare uppgifter senare. I takt med att vi fyller i fler uppgifter om tidigare och önskade jobb blir sajtens rekommendationer också allt bättre. Bra! En något modernare och bättre sammanhållen design skulle lyfta Jobbguiden ännu mer.

Betyg: 6 av 10

www.jobbguiden.se