+ Snabbt sök och tydlig presentation. Enkel registrering och smidiga genvägar.

– Möjligen lite torr design.

Offentliga webbplatser är sällan de roligaste eller snyggaste. Så långt passar Platsbanken och
Arbetsförmedlingens övriga webbplats verkligen in i mallen. Men efter att ha använt sajten ett tag uppskattar vi verkligen det avskalade fokus och den enkelhet som genomsyrar hela upplevelsen.

Här finns en rad olika vägar till platsannonserna men det är sök som står i centrum. Den enklaste vägen in är via en vanlig fritextsökning. Väl inne bland resultaten är det mycket enkelt att filtrera efter arbetsort, yrkesområde eller bransch. Vi kan också enkelt välja att bara titta på de allra senast inkomna annonserna för just den sökningen. Filtreringen fungerar också åt andra hållet: Har du sökt på säljjobb i Mjölby kan du enkelt se att det finns lediga jobb inom samma område också i närliggande kommuner som Linköping, Motala och Boxholm. Smidigt.

Just när det gäller sök och filtrering av sökresultaten är Platsbanken klart bäst i testet. Presentationen är också mycket bra även om man skulle kunna visa mer användbar information i resultatlistan än de första raderna ur annonsen.

Att registrera sig som användare är enkelt. Personnummer, namn, adress och e-post räcker – allt annat kan man komplettera med efter hand. Som registrerad användare kan du enkelt spara annonser och lägga in ett cv. Just cv-delen är den mest detaljerade i testet men ändå enkel att fylla i. Den är uppdelad i logiska delar och vi väljer själva vad vi vill fylla i och inte. På den egna samlingssidan får man också en bra sammanfattning av vad som är ifyllt och vad som fortfarande saknas.

Hos Platsbanken finns förutom bra sök fler andra vägar till informationen. Det är enkelt att bläddra sig fram bland annonserna både utifrån yrke och utifrån geografisk plats – utmärkt för den som inte är säker på exakt vad man söker. Oavsett hur man kommer fram till en resultatsida är det enkelt att bevaka just den sökningen via rss eller e-post. Här fungerar dessutom e-postbevakningen även för den som inte vill registrera ett konto!

Många sajter i testet innehåller olika typer av karriärinformation och hjälp för den som söker arbete. På flera platser känns det mest som utfyllnad men här finns både omfattande och ambitiös information, en hel del av det i form av rörlig bild. Mycket verkar dock vara riktat till den som söker jobb första gången, du hittar inga tips om hur du landar nästa välbetalda chefsjobb här.

Betyg: 8 av 10

platsbanken.arbetsformedlingen.se