Lågkonjunkturen är på allas läppar och lägre försäljningssiffror är ett faktum för många. Men inte för auktionssajten Tradera. För den är lågkonjunkturen paradiset. Konsumenterna håller i plånboken och väljer att fynda på nätet. De kategorier som ökar mest är teknik, kläder och resor.

Enligt en undersökning Tradera själva har gjort visar att 40 procent av svenskarna tänker handla julklappar på nätet. 34 procent av dem kan tänka sig att köpa en begagnad julklapp och 52 procent skulle inte ta illa upp om de skulle få en begagnad julklapp.

Och det är inte bara de 1,6 miljoner svenskar som är registrerade hos Tradera som säljer det de inte vill ha i garderoben längre. Fler och fler företag upptäcker Tradera och använder auktioner som ett komplement till annan försäljning. Alltså ytterligare en säljkanal och ett sätt att bli av med varor när exempelvis produkternas livscykler blir kortare och kortare.

– Det sköna för dem som är småföretagare är att det inte finns någon uppstartskostnad, säger Anna Chrona, pr- och varumärkeschef på Tradera.

Avgifterna är också desamma oavsett om du är företagskund eller privatperson.
– Vi vill ha volymerna istället för att ta ut högre avgifter av företagen, säger Anna Chrona.

För försäljning av en produkt för 100-300 kronor tar Tradera sex procent av försäljningsbeloppet, för 301-1 000 kronor tre procent och för 1 001 kronor och över är avgiften 2,5 procent. Maxavgiften för försäljningen är 100 kronor och det uppnås vid försäljning för 3 440 kronor och över. Anna Chrona jämför exempelvis med Hotels.com som tar 17,5 procent.

Tillval vid försäljning som exempelvis ett reservationspris som sätts till det man minst vill få för varan kostar extra. Skillnaden mellan företag och privatperson är att företag får full support genom Traderas företagsavdelning.

SJ är ett av de företag som utnyttjar Tradera som försäljningskanal. De säljer i snitt 6 000 biljetter per år på sista minuten-auktioner, platser som annars hade varit tomma. SJ har integrerat sitt bokningssystem hos Tradera genom Traderas öppna gränssnitt. De andra företagen förlitar sig hittills på mejl in till deras boknings- och ordersystem.

Avis säljer biluthyrningar i sista minuten och Tallink Silja Line överblivna kryssningar. Rica Hotels säljer lediga hotellrum, Fritidsresor och Gostay Travel säljer resor och IDG säljer prenumerationer på auktion. Clarion Hotel är Traderas senaste kund som planerar att lägga upp sex rum per dag. Kunderna får bjuda på rum för två och entré till spa och utropspriset är en krona.

Rent administrativt har företagen större informationsmängder som ska laddas upp på Tradera kontinuerligt. I det ligger en teknisk utmaning för Tradera som menar att nya lösningar är under utveckling. Men de hävdar samtidigt att de redan sparar tid åt företagen med multifunktioner som så kallade "powerlister" med vilken man kan kopiera säljspecifikationer till nya objekt och "Tradera import" som automatiskt konverterar artikelregister till Tradera-format. Det blir mer komplicerat om företaget har flera olika produkter

Fritidsresor har sålt charterresor på Tradera i drygt ett år.
– Det som är roligt med Tradera är att vi lite kan känna av prisläget. Vi lägger ut resor där som vi vill undersöka efterfrågan på och då får man ett kvitto på det där, säger Niklas Zhovnartsuk, marknadschef och ansvarig för internetförsäljning på Fritidsresor.

– Sen är vissa resor mer populära än andra och det kan hända att avslutet blir till ordinarie pris, men de flesta får ett bra pris.

Fritidsresor letar hela tiden efter sätt att bredda sin internetförsäljning för att nå ännu fler.
– Vet vi att 80 procent av kunderna är inne på nätet för att kolla, och vi vill göra nätet lätt att använda så att fler kan hitta oss där och tittar hela tiden på nya möjligheter. Därför testade vi Tradera och är nöjda med resultatet, säger Niklas Zhovnartsuk.

Han menar att det är en bra kanal för att få en känsla för vad marknadsvärdet är just vi den tidpunkten det säljs, vilket kan ge en indikation på efterfrågan. Själva försäljningen av resan sker på Tradera, medan bokningen sker i Fritidsresors ordinarie bokningssystem. Initialt var det svårt att få all teknik att funka och sätta sig, men nu rullar auktionerna på.

Den svenska auktionssajten Tradera köptes våren 2006 av amerikanska Ebay, men sajten drivs i svensk regi med utveckling på kontoret i Stockholm.

– Vi tar in idéer från USA, men styr själva. Vi kan testa saker för Ebay och har försökt att leverera best practice till dem, säger Maria Andersson, projektledare på Tradera som ansvarar för köpupplevelsen på sajten.

Tradera är det Ebay-bolaget i Europa som växer snabbast och det ser en stor utvecklingspotential på företagssidan som idag står för 15 procent av auktionerna på sajten.