Molnet - bubbla eller framtid? En del försöker avfärda cloud computing som inget mer än det senaste buzz-begreppet i it-världen. Vi menar att det är en av de riktigt stora omvälvande förändringarna som it-världen ska igenom. Att jämföras med pc-revolutionen som satte en dator på var människas skrivbord. Men hur få chefen att fatta? Här är våra bästa argument att dra inför styrelsen eller företagsledningen för att satsa på cloud computing.

1. Det är billigt. Det kostar mer att köra servrar än att köpa dem. Ström och kylning är dyrt. De stora leverantörerna av Molnet-kapacitet når betydligt bättre kostnadseffektivitet med stora datacenter med avancerade kylsystem. Därför får man bättre pris på den datakapacitet man köper från Molnet än den man driver själv.

2. Det är miljövänligt. Själva affärsmodellen kräver att Molnet-systemen blir extremt energisnåla. Det gör att om du flyttar till Molnet så sparar du energi idag och ger utvecklingen en knuff i rätt riktning.

3. Det är extremt skalbart. De flesta it-lösningar på företagen har överkapacitet. Det är rent av nödvändigt för att klara oförutsedda händelser. Men i Molnet betalar du bara för den kapacitet du verkligen använder och låter någon annan oroa sig för det oförutsedda. Använder du lite, betalar du lite, använder du mycket, betalar du mer. Och allting skalar snabbt och smidigt. Mycket lågkonjunkturanpassat.

4. Både företag och användare blir mer mobila. Då är det dumt att köra applikationer lokalt på medarbetarnas datorer eller företagets servrar. Man vill kunna jobba lika effektivt på resan eller hemma som på kontoret. Det sparar tid och utnyttjar arbetskraften bättre.

5. Molnet låter oss experimentera bättre. Molnet gör utveckling snabbare och lättare. Där finns en färdig miljö som låter dig leka runt och testa saker utan att behöva sätta upp egna testmiljöer som kostar tid och pengar. I Molnet finns också massor av färdiga byggstenar i form av ramverk, datasamlingar och API:n som annars skulle tagit massa tid att utveckla på egen hand.

6. Molnet är inget nytt. Ja, cloud computing har blivit ett trendigt buzz-ord och ett begrepp som missbrukats av en del. Men luras inte att tro att det är något nytt och oprövat. Likt webbens genomslag på 90-talet så bygger Molnet-tänket på massor av idéer och tekniker som legat och bubblat i åratal. Som till exempel virtualisering, öppen källkod och kostnadssmarta datacenter.

7. Det är modernt. Detta är inget att fnysa åt. Rid på det momentum som Molnet har just nu och dra nytta och lär av det alla andra gör. Satsa på något som dagens unga tekniker kommer att behärska tio och tjugo år framåt. Tro det eller ej, men Cobol-kunskaper är inte lika heta som de en gång var. Satsa på något som morgondagens arbetskraft klarar av.

8. Mindre risk. Här krävs inga dyra investeringar i hårdvara och mjukvara som kan visa sig vara fel för företaget. Visst kostar det att byta leverantör i Molnet om det inte skulle funka optimalt. Men då sitter ni i alla fall inte med en hall full av redan omoderna servrar och massor av värdelösa mjukvarulicenser.

9. Kortare tid mellan idé och pengar in. All teknik finns redan på plats i Molnet vilket gör att det går snabbare att nå ut till kunderna med en ny tjänst eller erbjudande.

10. Mer av allt. I Molnet får man fler och bättre tjänster som säkerhet, redundans, bandbredd och expert-support än de flesta små och mellanstora företag rimligen har råd med.