– Det gäller att jobba medvetet och konsekvent under lång tid. Det finns inga genvägar.Ofta handlar det inte bara om att nischa sig inom ett ämne. Det handlar om tydlighet också. Att läsa en blogg är att investera i något. Det är som en vänskap som man vill ska kunna fortsätta under lång tid.
Martin Källström är vd på bloggsökmotorn Twingly och beskriver vad de bloggar som placerar sig på deras lista över de populäraste svenska bloggarna har gemensamt.
Martin Källström, vd på Twingly
För det är inte de mest besökta sajterna eller bloggarna som har mest inflytande. I alla fall om vi tolkar resultatet när Twingly och bloggportalen Knuff rankar den svenska bloggvärlden.
Då kan små och nischade bloggar framstå som långt mer inflytelserika än de som lockar de stora massorna. Man kan kalla det för en länkekonomi där en blogg som många länkar till får större inflytande och påverkan när det gäller hur olika söktjänster rankar bloggen.
Twingly lanserade nyligen Twingly Blog Rank Top 100, en lista med de 100 mest ”populära” bloggarna som Twingly indexerar. Isabella Löwengrip, känd som Blondinbella, toppar listan och är både vällänkad och välbesökt, men många av de andra bloggarna på listan har blygsamma besökssiffror.
De har dock stort förtroende hos andra bloggare och blir ofta länkade. Något som i bloggvärldens ”länkekonomi” är lika viktigt. Enligt Twinglys vd Martin Källström är Twinglys rankinglista bara början.
– Vårt syfte är att göra synligt vad som är kvalitet i bloggvärlden. Enligt World Internet Institute bloggar 350 000 svenskar aktivt. Att lista hundra av dem är en droppe i havet. Men någonstans ska man börja, säger Martin Källström.
Men är det så enkelt som att en vällänkad blogg innebär inflytande och makt? Räcker måttet inkommande länkar till för att beskriva vilka som är de opinionsbildande bloggarna och hur viktig är besöksstatistiken?
Martin Källström är inte beredd att skrota besökssiffror som måttenhet för webbframgång. Han hävdar istället att länkförtroende blir extra viktigt för att kunna mäta genomslag i sociala medier, samtidigt som de sociala medierna i sig själva är ett nytt sätt att mäta. De kompletterar trafiksiffrorna i brist på bättre sätt att mäta.
– Mätbarhet är oerhört viktigt för all typ av marknadsföring. Social media kan ge mätbarhet där det inte tidigare funnits. Man kan få omedelbar feedback på marknadsföring i en helt annan kanal. En anmärkningsvärd reklamfilm kommer folk att blogga om. Däremot tror jag inte att trafiksiffror som mått kommer att försvinna. Men när det gäller Facebook och bloggar finns inte trafiksiffror att tillgå, så det måste inte vara så att antalet länkar är ett bättre mått, det kanske bara är det som finns tillgängligt, säger Martin Källström.
Topplistor och rankningar i all ära. Inflytande är kanske en mer komplex fråga än så. Maktfaktor går inte bara att mäta i antal länkar. Det hävdar bloggaren Magnus Ljungkvist.
Han har bloggat mycket om politik sedan flera år men har den senaste tiden dragit ner på takten. Ändå når han samma genomslag som tidigare enligt honom själv.
– Jag tror inlänkar är ett mått som i första hand avspeglar aktivitet, inte inflytande. Det sista året har jag inte varit särskilt aktiv på min egen blogg. Men när jag väl skriver så får jag ofta respons från både besökare och medier. Jag har således inflytande för att jag är en redan etablerad spelare på denna mediemarknad, inte för antalet inlänkar, säger han.
Magnus Ljungkvist varnar också för att som bloggare tänka för mycket på de olika rankningslistorna när man bloggar. Han kallar det bland annat för att ”Twingly-hora” vilket innebär att ofta länka till artiklar på traditionella mediesajter som använder Twingly.
På så sätt ökar man bloggens trafik, dock på bekostnad av trovärdighet enligt Magnus Ljungkvist. Han förordar hellre Knuff.se när det gäller att få en mer sann bild av vilka diskussioner som förs i bloggvärlden och vilka bloggar som har inflytande.
– När Twingly var nytt lät jag mitt bloggande styras ganska mycket av nyhetsflödet hos de sajter som hade Twingly. Det gjorde mig till en mer välbesökt, men sämre, skribent. Knuff.se är lite annorlunda. Innehållet i Knuff påverkas av att folk horar på Twingly, men eftersom blogginlägg ges en större tyngd än tidningsartiklar så speglar den tjänsten bättre vad som rör sig i bloggosfären i min mening.
Martin Källström på Twingly vill ta rankningstekniken vidare. Bland annat finns det kulturella skillnader mellan olika länder i hur bloggare länkar till varandra.
I Norge hamnar till exempel inrednings- och modebloggar högt upp på Twinglys bloggrankning, medan de i Sverige lyser med sin frånvaro med några få undantag.
– Modebloggarna finns inte representerade på listan för de har inte en kultur att länka till varandra. Man kommenterar varandra och länkar inte. Blondinbellas placering visar intresset från övriga medievärlden snarare än andra modebloggar.
Nästa steg är att även börja ta hänsyn till antalet kommentarer i statistiken. Den tekniken har Twingly inte idag enligt Martin Källström. Men han tror att det är en viktig utveckling.
Att kunna fånga in modebloggarnas många läsare och starka engagemang skulle ge en mer nyanserad bild av bloggaktiviteten i Sverige.
– Bland unga tjejer läser 50 procent bloggar, bland killarna är det 30-35 procent i samma åldersgrupp. Och det vill vi ska synas i listorna, säger Martin Källström.
I framtiden kommer företagen att tvingas acceptera bloggar och sociala medier som en del av både marknadsföring och kundsupport. Och då kan olika typer av bloggrankningar och söktjänster vara ett verktyg för att hitta de bloggar som skriver om ett visst företag eller en viss produkt.
Företagen kommer att behöva möta sina kunder och intressenter på nya arenor, men det tar tid. Än så länge är det få som vågar ta steget fullt ut enligt Martin Källström.
– Det företagen vill veta just nu är vad bloggarna säger om företaget. Det är första steget. När man fått koll på det är man beredd att lyfta fram den konversationen på den egna sajten. Det tar tid att förändra var man möter sina konsumenter och kunder. Bloggar kommer att finnas kvar under lång tid. Förr eller senare kommer alla företag att finnas där också.
För den som vill bygga förtroende i bloggvärlden gäller det att tänka på att hitta sin grej och jobba långsiktigt. Det hävdar Martin Källström, vd på Twingly, som här ger sina bästa bloggtips.
- Att skapa en populär blogg kräver hårt dedikerat arbete. Ofta handlar det inte bara om att nischa sig inom ett ämne. När bloggen BetaAlfa var som störst visste man att alla stora it-nyheter rapporterades om på BetaAlfa. Därför fick han väldigt många inlänkar. Han etablerade sig som en snabb heltäckande kanal och det är ett sätt att skapa förtroende.
Ett annat bra exempel är Same Same But Different. Deras nisch är inte att skriva snabbt och heltäckande. De har istället djuplodande analyser vilket är ett annat sätt att skriva som också är framgångsrikt.
- Om du vill jobba strategiskt ska du komma fram till hur det passar dig att jobba. Vilken är din nisch och hur vill du möta mina läsare. Och sen måste du jobba medvetet och konsekvent under lång tid. Det finns inga genvägar.