Webben är i dag en väldigt viktig kanal för svenska fackförbund. Både för att nå ut till medlemmarna, och för att nå massmedia och allmänhet i opinionsbildande syfte.

Vi har testat sajterna hos Sveriges sex största fackförbund. Dessa sex förbund ansluter vitt skilda yrkesgrupper: från sotare och vårdbiträden till it-chefer och lärare. I vårt test ryms både arbetare och akademiker, högavlönade och lågavlönade.

Medlemmarnas arbetssituation påverkar förstås förbundets agenda, och därmed också hur man lägger upp sajten. Kommunal är exempelvis utmärkta på att skapa opinion kring sina frågor. Sajten andas kämpaglöd och passion. Och man lyfter på ett utmärkt sätt fram människor för att visa hur förbundet hjälper sina medlemmar till rättvisa villkor.

De akademiska förbunden Unionen och Lärarförbundet å andra sidan har bra tjänster som stöttar och utvecklar medlemmarna i karriären.

Lärarförbundet är, som sig bör, extremt pedagogiska och har lyckats fantastiskt bra med att bygga användbar webb med massa nytta för medlemmarna.

Unionen sticker också ut i testet med en supermodern och välbyggd sajt som verkligen drar nytta av webbteknikens möjligheter.

Vid genomgången av sajterna har vi valt att fokusera på förbundens huvudsidor, snarare än på de lokala sidor som sköts av klubbar runt om i landet.

Som metod har vi utgått från fem huvudfrågor som vi letat svar till: har jag rätt lön, vad gäller med de nya sjukförsäkringsreglerna, vad får jag vid ett medlemskap, vad händer vid uppsägning och har ni några tips när jag ska söka jobb.

Resultatet av testet är mycket positivt. Sveriges största fackförbund är bra på webb. Tre av dem riktigt jäkla bra. Bara ett, Handelsanställdas förbund, tycks inte ha prioriterat webben.

Vi är imponerade över vad våra stora svenska förbund har åstadkommit. Allra mest imponerade är vi av Lärarförbundet. Sajten är så lättillgänglig, informativ, väl upplagd att det inte går annat än att ge full pott. Hatten av!


Klicka på bilden för en större version!


Läs recensionerna sajt för sajt här:

Handels behöver nya krafter
Lurigt att hitta hos IF Metall
Massor av brinn hos Kommunal
Lärarna mest pedagogiska
SKTF behöver ett lyft
Snyggt och smart i modern kostym