Plus: Snygg design, utmärkt information, bra navigering.

Minus: Inte många.


TOPPSAJT. Snyggt och smidigt, lätt att hitta och lätt att förstå. Lärarförbundets webb är värd full pott.

Sajten har flera parallella menyer som samverkar på ett bra sätt och skapar en smart navigering. I toppmenyn kan man navigera utifrån vem man är: lärare, lärarstudent, skyddsombud eller skolledare.

I vänstermenyn finns ämnen, som är konkreta och lätta att förstå. Det märks att man verkligen jobbat med rubrikerna.

Dessutom, och detta är vår favorit, finns två smarta dropdown-menyer. En heter "Vad gäller när jag…". Här kan vi läsa om föräldraskap, sjukdom – inklusive fullödig info om effekten av de nya sjukförsäkringsreglerna - arbetslöshet med mera.

Den andra heter "Gå direkt till" och här hittar vi information om försäkringar och etik men även externa länkar som Lärarnas Tidning och a-kassan.

För potentiella medlemmar finns det bra och säljande information. Förbundet lyfter också fram möjligheten att ställa frågor till "webbombudsmannen", en funktion som finns på låsta medlemssidor. Den senaste frågan visas dock direkt på startsidan och lockar till läsning.

Statistiken över ingångslöner ger ingen överblick och är väldigt klicktung, men i gengäld är avtalstexterna väldigt väl presenterade. Vi kan läsa dem i korthet, och få all avtalstext pedagogiskt uppdelad och förklarad. Exemplariskt!

Den enda del som inte lever upp till sajtens i övrigt mycket höga standard är medlemsutbildningarna. De ligger kvar i ett gammalt gränssnitt och är lite bökiga att navigera i. Men innehållet är mestadels utmärkt så detta får ses som en smärre detalj.

I webbutbildningarna kan vi bland annat lära oss hur vi vårdar vår röst – ett viktigt arbetsredskap för en lärare. Vi hittar här också en söka jobb-guide, som dock mest riktar sig till nyutexaminerade lärare och inte är så djupgående.

Informationen på sajten är överlag välskriven, genomtänkt och lätt att ta till sig. Och till skillnad från flera andra sajter i testet har man även lyckats skapa en bra navigering så att all denna bra information lätt kan nå medlemmarna.

De små minus som finns är så futtiga i jämförelse med sajtens styrkor, att vi inte kan motstå frestelsen att ge Lärarförbundet full pott.

Betyg: 10 av 10
www.lararforbundet.se