Ända sedan internets barndom har många av de som arbetar professionellt med att skapa och designa andras webbplatser haft svårt att ta fram och underhålla sina egna. Påfallande ofta ser man reklambyråsajter som är ”under arbete” eller webbyråer som inte riktigt orkar uppdatera sin företagssajt.

Varför? En inte allt för vild gissning är att de betalda kundjobben går före. Detta kombinerat med en slags prestationsångest – ”eftersom vi lever av att göra webbplatser måste vår egen vara bäst i världen”.

Med det perspektivet i bakhuvudet blev vi positivt överraskade av de sex testade webbyråsajterna. Här finns några riktigt snygga, genomarbetade och väl uppdaterade exempel för andra att ta efter!

En webbyrå är i väldigt hög utsträckning sin personal. Därför är det lite förvånande att så få väljer att lyfta fram och presentera de anställda på sajten. Flera väljer till och med att bara publicera kontaktuppgifter till växeln och kanske någon eller några nyckelpersoner. Vi skulle gärna se tydliga kontaktuppgifter till alla på kontoret, helst med bild och en kort presentation.

Alla byråer i testet väljer föga förvånande att lyfta fram genomförda projekt. Det här är byråns meritlista, en viktig komponent för anseende, respekt och i slutändan för kundernas val. Hur man väljer att visa upp projekten skiljer sig dock kraftigt. Någon publicerar länkar till byggda sajter i princip okommenterat medan andra är mer mångordiga. Bäst gillar vi Deasign som förklarar uppdraget, hur man tänkte och faktiskt också låter oss ta del av utvärderingen – vilket resultat gav sajten eller kampanjen?

För att vara Sveriges sex bästa webbyråer (enligt branschtidningen Resumé) ägnar de förvånansvärt lite energi åt att bygga relationer med nuvarande och potentiella kunder via webbplatsen. Av de sex byråerna är det exempelvis bara en som bloggar – ett förhållandevis enkelt och billigt sätt att bjuda på sin kunskap och expertis för att på så sätt påminna om att man finns och att man är duktig på det man gör.


Klicka på bilden för en större version!


Läs recensionerna sajt för sajt här:

Creuna de enda som bloggar
Mest yta hos Daddy
Deasign är bäst på att berätta om arbetet
Enkelt och funktionellt hos Doberman
Allt det viktiga på förstasidan
Snyggt och generöst hos Söderhavet