Levonline, Loopia, Space 2U, Space 2U igen och FS Data. Där har ni dem - vinnarna i Internetworlds webbhotelltest mellan åren 2004 och 2008. Men det är historia nu. När vi ska kora Sveriges bästa webbhotell 2009 börjar alla om från noll igen. Gamla meriter räknas inte.

Årets webbhotelltest är uppdelat i åtta delmoment, där vi testar allt från hur användarvänliga webbhotellens beställningsfunktioner och kontrollpaneler är till hur vi blir behandlade när vi ringer och mejlar kundsupporten under olika påhittade identiteter. Vi har också mätt driftsäkerheten hos varje webbhotell och kollat vilka som har de vettigaste villkoren vad gäller bindnings- och uppsägningstid.

Precis som tidigare år har vi 15 olika webbhotell på startlinjen. Och precis som tidigare kommer vi förmodligen få synpunkter på att vi väljer att testa just dessa: ”Varför är Cliche, Internet.se och Telia med, men varken Box, City Network eller Webbkonsulterna?”. Och så vidare. Svaret är delvis att vi försökt lyssna in kritiken från föregående års urval, men vi medger att det är svårt att hitta den ultimata urvalsformeln. I grunden är kriteriet fortfarande att vi testar de 15 största webbhotellen sett till antalet registrerade se-domäner. Vi plockar dock bort företag vars huvudsakliga verksamhet är registrering av domäner, exempelvis Domaininfo och Name ISP, medan vi handplockar några renodlade webbhotell med en tydlig profil mot företagskunder, såsom Ballou och Oderland. Det finns tyvärr ingen möjlighet att testa alla som vill vara med. (Än mindre kan vi låta bli att syna ett webbhotell som Cliche bara för att de mitt under testperioden hör av sig och utan förklaring vill dra sig ur. Vad är de rädda för?)

Sedan förra årets test har Digikom blivit en del av Crystone, vilket alltså förklarar Digikoms sorti från listan - som i bokstavsordning ser ut så här: Active 24, Ballou, Binero, Cliche, Crystone, FS Data, Internet.se, Levonline, Loopia, Oderland, One.com, Space 2U, Spray, Surftown och Telia.

Nåväl. Sluta jiddra, börja trolla. Nu kör vi. Under veckan kommer vi att presentera alla vinnare och förlorare i kampen om herraväldet i den svenska webbhotellsvärlden. Klicka nedan för att se vem som vinner den första ronden. Och håll utkik efter fortsättningen på Internetworld.se.