Någon sa att ett lyckat avslut för en webbutik inte ska ge kunden känslan ”jag klarade det”, utan snarare ”här vill jag handla igen”. Det gäller även webbhotell.
Om vi utgår från att alla våra 15 kandidater ständigt vill få oss sajtägare att välja just deras webbhotell, ja då borde det vara ganska självklart med en inbjudande webbplats och en enkel och förtroendeingivande beställningsfunktion. Det ska vara lätt att få en överblick, och längs hela beställningsprocessen vill vi bli underrättade om vad kalaset kommer att kosta. Och när vi väl står där vid kassan vill vi själva få välja om vi ska betala med kontokort, internetbank eller via
faktura, och känna oss trygga i att det här kommer att bli ett bra köp. Det handlar alltså om samma saker som alla andra e-handlare dagligen brottas med. Det har Binero och Loopia fattat.
Binero.se ger ett aptitligt intryck från första stund, med sina tydliga ingångar för privatpersoner respektive företag. Därefter följer en strömlinjeformad beställningsprocedur med val av domännamn, teknisk plattform, hur vi vill betala och så vidare. När vi fyller i kontaktinformationen räcker det att ange personnummer eller organisationsnummer, varpå adressen hämtas automatiskt. Loopias sajt påminner väldigt mycket om Bineros. Hos Loopia kan vi dessutom från början välja om priserna ska anges med eller utan moms, vilket egentligen borde vara en hygienfaktor för webbhotell som vänder sig till både privatpersoner, företag och organisationer.
Active 24, Crystone, Oderland, One.com och Space 2U:s sajter och beställningsfunktioner gör alla ett bra jobb, utan att sticka ut åt något håll.
Värre är det med Telia. Mycket värre, till och med. Faktum är att det inte finns någonting på förstasidan av Telia.se som tyder på att de erbjuder webbhotell. Vi klickar vidare till ”Företag” respektive ”Privat”, men blir inte klokare av det. Inte heller ”Produkter & Tjänster” ger oss någon omedelbar ledtråd, men så småningom hittar vi faktiskt menyalternativet ”Webbhotell och Domän”, gömt under kategorin ”Bredband”(!). Vi har förståelse för att Telia som företag har en helt annan profil och huvudsaklig målgrupp än de övriga 14 testade företagen, och att de därför också har svårt att lyfta fram webbhotellstjänsten lika tydligt som de andra. Men vi är förundrade över hur nya kunder hittar till Telias webbhotell. Också beställningsformuläret är onödigt krångligt att ta sig igenom, och när vi väl lyckas får vi ingen som helst information om vad vi faktiskt beställt, hur vi kommer åt vårt konto eller hur och hur mycket vi ska betala. Allt vi får är meddelandet ”Tack! Beställningen är nu gjord! Ytterligare förfrågningar i detta ärende hänvisas till IP/Domänkundtjänsten på 020-211414”. Jaha? Den tappra killen på Telias support försäkrar dock att de håller på att bygga om sajten. Vi hoppas att han har rätt, men förväntar oss inte mirakel.
Internet.se lider av samma problem som Telia: när vi fyllt i alla uppgifter och klickar på ”Beställ” får vi bara meddelandet ”Din beställning har skickats! Vi kommer att ta hand om beställningen så fort som möjligt”. Ingen specifikation, inget bekräftelsemejl, ingenting. Fattigt. Beställningsfunktionen hos Telia och Internet.se har dessutom en liten brist som också Ballou, FS Data och Levonline har: de erbjuder ingen direktbetalning med kontokort eller internetbank. Cliche och Spray gör tvärtom: accepterar direktbetalning med kontokort, men inga beställningar mot faktura. Förmodligen bedömer respektive företag att deras kunder inte efterfrågar andra betalningssätt, men varför chansa på att alla kunder vill betala på samma sätt?
Medan andra webbjänster som kräver registrering brukar uppmana kunderna att välja säkra lösenord med både stora och små bokstäver i kombination med siffror, så tycker Cliche att det ”är viktigt att du väljer ett lösenord som du kan komma ihåg”. Vi funderar en stund och väljer sedan bokstaven ”a” som lösenord. Och det tycker Cliche uppenbarligen är säkert nog. (Visst gillar vi webbhotell som inte krånglar till det, men det här är en lite väl enkel lösning.) Cliche gör också generalfelet att överraska oss med en oannonserad kortavgift på 6 procent när vi väl är framme i kassan - en blunder de har gemensamt med konkurrenten i lågbudgetsegmentet, Surftown, som lägger på 16 kronor plus moms utan att varken be om lov eller ursäkt. Kaffepengar, javisst. Men varför inte redovisa alla avgifter tydligt från början?
En sista kommentar till denna första rond: Vi kräver inte att webbhotellen ska stå för nyskapande webbdesign, men vi har svårt att förstå hur det mossiga gränssnitt vi möts av på FS Datas och Cliches sajter ska väcka nyfikenhet hos nya potentiella kunder 2009.
Tummen upp:
Binero och Loopia
Tummen ner:
Cliche, Internet.se och Telia
Denna vecka presenterar vi vinnarna och förlorarna i Internetworlds årliga test av de största svenska webbhotellen. Håll utkik efter fortsättningen på Internetworld.se.
Vi valde ut 15 av Sveriges största webbhotell. Under falsk (eller snarare lånad) identitet beställde vi sedan ett konto med tillhörande se-domän, och därefter laddade vi upp en testsajt hos varje webbhotell. Våra minimikrav för webbhotellspaketen var 1 gigabyte lagringsutrymme och 10 gigabyte trafik per månad. Vidare krävde vi stöd för serverskriptspråket php och databasen Mysql, eftersom vi ville sätta upp en Wordpress-blogg.
Sedan ringde och mejlade vi supporten upprepade gånger vid olika tidpunkter för att verkligen testa deras tillgänglighet, tålamod och förmåga och vilja att hjälpa oss med våra ”problem”, som ibland var påhittade och ibland verkliga. Notera att kontakterna med supporten hela tiden har skett under flera olika påhittade identiteter, för att i möjligaste mån undvika risken för upptäckt och särbehandling. Dessutom testade vi webbhotellens kontrollpaneler och andra funktioner, med fokus på användarvänlighet. Även avtal och uppsägningsvillkor synades i sömmarna.
Parallellt hjälpte det svenska företaget Pingdom oss att mäta driftsäkerheten hos de 15 olika webbhotellen. Och till slut vägde vi samman alla testresultat och intryck för att kora det vi anser är Sveriges bästa webbhotell 2009.