I rond två bestämmer vi oss för att sätta upp en blogg på våra webbhotell. Vi väljer bloggverktyget Wordpress, och när vi väl kommer underfund med vilka parametrar som ska bytas ut i php-filerna så vållar installationerna på respektive webbhotell inte några större problem. Flera av webbhotellen erbjuder sig också att göra jobbet åt oss. Hygglo!

Absolut smidigast går installationen på de webbhotell som har en (fungerande) inbyggd modul för Wordpress-installation i kontrollpanelen, där vi med några enkla knapptryck kan sparka igång vår blogg. Fördelen med denna variant är också att webbhotellen själva ser till att uppdatera Wordpress allt eftersom det kommer nya versioner. Nackdelen är paradoxalt nog densamma: att du inte har riktigt samma möjlighet att välja version och lägga till plugins.

Ballou, Binero, Oderland, Space 2U, Spray och Surftown erbjuder alla Wordpress-installation via kontrollpanelen. Det är bra. Bäst är Oderland, vars modul Fantastico Deluxe gör jobbet på en gäspning.

Hos både Ballou och Spray hittar vi dock buggar som gör att Wordpress-modulen inte går att använda. Ballou tar vår felanmälan på allvar och fixar via tekniker och en underleverantör problemet ett drygt dygn senare. Spray nöjer sig gott med att de har ”felanmält” och ber oss avvakta. Efter en veckas tjat får vi besked att de fortfarande tittar på felet, och föreslår att vi så länge kan ladda ner och installera Wordpress via ftp, dock inte den senaste versionen. När vi ber Spray själva fixa det här som någon slags högst rimlig kompensation får vi nej, och frågan om varför de inte stödjer den senaste versionen får vi aldrig svar på. Ytterligare en vecka senare ger vi upp. Det blir ingen blogg på Sprays webbhotell.

Tummen upp:
Oderland

Tummen ner:
Spray

Denna vecka presenterar vi vinnarna och förlorarna i Internetworlds årliga test av de största svenska webbhotellen. Håll utkik efter fortsättningen på Internetworld.se.

Fakta

Vi valde ut 15 av Sveriges största webbhotell. Under falsk (eller snarare lånad) identitet beställde vi sedan ett konto med tillhörande se-domän, och därefter laddade vi upp en testsajt hos varje webbhotell. Våra minimikrav för webbhotellspaketen var 1 gigabyte lagringsutrymme och 10 gigabyte trafik per månad. Vidare krävde vi stöd för serverskriptspråket php och databasen Mysql, eftersom vi ville sätta upp en Wordpress-blogg.

Sedan ringde och mejlade vi supporten upprepade gånger vid olika tidpunkter för att verkligen testa deras tillgänglighet, tålamod och förmåga och vilja att hjälpa oss med våra ”problem”, som ibland var påhittade och ibland verkliga. Notera att kontakterna med supporten hela tiden har skett under flera olika påhittade identiteter, för att i möjligaste mån undvika risken för upptäckt och särbehandling. Dessutom testade vi webbhotellens kontrollpaneler och andra funktioner, med fokus på användarvänlighet. Även avtal och uppsägningsvillkor synades i sömmarna.

Parallellt hjälpte det svenska företaget Pingdom oss att mäta driftsäkerheten hos de 15 olika webbhotellen. Och till slut vägde vi samman alla testresultat och intryck för att kora det vi anser är Sveriges bästa webbhotell 2009.