Många av de testade webbhotellspaketen har namn som tyder på att de främst riktar sig till privatpersoner. Men namnen skvallrar sällan om dess verkliga kapacitet. Ett talande exempel är lågbudgethotellet Surftown vars testade paketlösning Starter erbjuder fem gånger mer lagringsutrymme än Levonlines Business Class - samtidigt som Levonlines paket faktiskt kostar nästan fem gånger så mycket som Surftowns.
Bara de senaste månaderna har flera av webbhotellen tiodubblat sina utrymmen utan att höja priset, och den exponentiella utvecklingen gör att lagringsutrymmet idag sällan utgör webbhotellpaketens flaskhals. Till årets test utökade vi minimikravet för utrymme från 500 megabyte till 1 gigabyte, och trafikgränsen från 5 till 10 gigabyte per månad. Förutom Telia som suckar högt när vi vill uppgradera vårt beställda paket från 3 till 10 gigabyte trafik per månad, samt Cliche och One.com som är något luddiga i vilka trafikgränser som gäller, har webbhotellen inga som helst problem att matcha våra önskemål. Vi har dock inte testat hur de angivna trafikgränserna håller i praktiken.
Alla webbhotell utom Cliche, Internet.se och Telia erbjuder kunderna någon form av webbaserad kontrollpanel för administration och hantering av sina köpta tjänster. Det underlättar helt klart för kunden, även om användarvänligheten i dessa kontrollpaneler varierar ordentligt webbhotellen emellan.
Ballou har sedan december en helt ny kontrollpanel. Den innehåller i stort vad man kan begära (till och med en fungerande Wordpress-modul efter Internetworlds upptäckt, se Rond 2) men den är allt annat än ett under av tydlighet. Lite onödigt röriga paneler hittar vi även hos Active 24, Crystone och inte minst Levonline. Binero och Spray har testets klart mest kundtillvända kontrollpaneler men också Surftown, One.com och Loopia står sig bra i konkurrensen.
Tummen upp:
Binero, Surftown och Spray
Tummen ner:
Cliche, Internet.se och Telia
Denna vecka presenterar vi vinnarna och förlorarna i Internetworlds årliga test av de största svenska webbhotellen. Håll utkik efter fortsättningen på Internetworld.se.
Vi valde ut 15 av Sveriges största webbhotell. Under falsk (eller snarare lånad) identitet beställde vi sedan ett konto med tillhörande se-domän, och därefter laddade vi upp en testsajt hos varje webbhotell. Våra minimikrav för webbhotellspaketen var 1 gigabyte lagringsutrymme och 10 gigabyte trafik per månad. Vidare krävde vi stöd för serverskriptspråket php och databasen Mysql, eftersom vi ville sätta upp en Wordpress-blogg.
Sedan ringde och mejlade vi supporten upprepade gånger vid olika tidpunkter för att verkligen testa deras tillgänglighet, tålamod och förmåga och vilja att hjälpa oss med våra ”problem”, som ibland var påhittade och ibland verkliga. Notera att kontakterna med supporten hela tiden har skett under flera olika påhittade identiteter, för att i möjligaste mån undvika risken för upptäckt och särbehandling. Dessutom testade vi webbhotellens kontrollpaneler och andra funktioner, med fokus på användarvänlighet. Även avtal och uppsägningsvillkor synades i sömmarna.
Parallellt hjälpte det svenska företaget Pingdom oss att mäta driftsäkerheten hos de 15 olika webbhotellen. Och till slut vägde vi samman alla testresultat och intryck för att kora det vi anser är Sveriges bästa webbhotell 2009.