Uppdrag: Rädda filen!
Nu klantar vi till det lite grann - den här gången för att testa webbhotellens rutiner för backup i praktiken. Vi laddar helt enkelt upp en textfil (som innehåller en massa ”viktiga lösenord och koder”) hos respektive webbhotell. Vi väntar några dagar, och går sedan in och raderar filen. Ytterligare någon dag senare låtsas vi inse vårt misstag, och kontaktar desperat supporten via mejl och telefon. Deras uppdrag: rädda filen!
Active 24, Binero, Loopia, Internet.se, Oderland och Space 2U fixar det här inom några timmar helt utan tjafs och krångel. Tummen upp! Ballou och Telia löser också uppgiften snabbt och kostnadsfritt, men med reservationen att de normalt sett tar 700 kronor för jobbet och att de den här gången gör ett undantag.
Crystone ska däremot ha 950 kronor för besväret, men upplyser oss om att vi framöver själva kan ta backup på våra filer via kontrollpanelen. Levonline vill ha minst en tusenlapp för att hjälpa oss: 500 i startavgift och 500 per påbörjad timme. Spray ger oss inget klart besked om de kan rädda filen eller inte. Vi tjatar i sju dagar, men Spray ber oss bara avvakta, då de i sin tur säger att de inte får svar från sin underleverantör.
Sedan har vi One.com, Surftown och Cliche som alla börjar sina svar med ”tyvärr”, och fortsätter med att de inte kan göra något för oss. Inget av dessa webbhotell kan eller vill rädda vår fil ens mot betalning. One.com säger att de tar backup, men bara för att gardera sig mot en serverkrasch. Surftown hävdar att de kör backup på alla företagskonton, men inte på det privatpaket som vi har testat. Och Cliche meddelar att de enbart tar backup på mysql-databaser och viktiga systemfiler – inte på filer som kunder laddat upp via ftp. Hur underkänt som helst.
Backup-rondens största flopp är dock överraskande nog FS Data. Ett webbhotell som vi av erfarenhet känner som mycket pålitligt, och som vi så sent som förra året utnämnde till Sveriges bästa. Men på den här uppgiften går de bet, big time. De lyckas aldrig hitta vår fil.
Å ena sidan kan vi säga att FS Data har otur, eftersom de enligt egen uppgift tar backup varje dag men av infrastrukturskäl inte sparar varje enskild dags backup, utan enbart körningar 1, 3 respektive 7 dagar bakåt i tiden. När de tar tag i vårt ärende har det gått sex dagar sedan vi laddade upp filen på servern, och fyra dagar sedan vi raderade den. Å andra sidan kan vi säga att FS Data, som för vart och ett av de senaste tre åren omsätter nästan 30 miljoner kronor, medvetet kalkylerar med risken att kunderna laddar upp och raderar filer som FS Data sedan inte kan återställa. Det rimmar sådär med den uttalade ambitionen ”att alla (kunder) ska vara mer än nöjda, hela tiden”, tycker vi.
Fotnot:
FS Data försäkrar att ingen data gått förlorad på grund av deras omskrivna serverhaveri den 4 februari. FS Data säger också att incidenter som den ovan inte ska kunna hända när nya serverhallen står klar i vår.
Tummen upp:
Active 24, Binero, Loopia, Internet.se, Oderland, Space 2U
Tummen ner:
Cliche, FS Data, One.com, Spray och Surftown
Denna vecka presenterar vi vinnarna och förlorarna i Internetworlds årliga test av de största svenska webbhotellen. Håll utkik efter fortsättningen på Internetworld.se.
Vi valde ut 15 av Sveriges största webbhotell. Under falsk (eller snarare lånad) identitet beställde vi sedan ett konto med tillhörande se-domän, och därefter laddade vi upp en testsajt hos varje webbhotell. Våra minimikrav för webbhotellspaketen var 1 gigabyte lagringsutrymme och 10 gigabyte trafik per månad. Vidare krävde vi stöd för serverskriptspråket php och databasen Mysql, eftersom vi ville sätta upp en Wordpress-blogg.
Sedan ringde och mejlade vi supporten upprepade gånger vid olika tidpunkter för att verkligen testa deras tillgänglighet, tålamod och förmåga och vilja att hjälpa oss med våra ”problem”, som ibland var påhittade och ibland verkliga. Notera att kontakterna med supporten hela tiden har skett under flera olika påhittade identiteter, för att i möjligaste mån undvika risken för upptäckt och särbehandling. Dessutom testade vi webbhotellens kontrollpaneler och andra funktioner, med fokus på användarvänlighet. Även avtal och uppsägningsvillkor synades i sömmarna.
Parallellt hjälpte det svenska företaget Pingdom oss att mäta driftsäkerheten hos de 15 olika webbhotellen. Och till slut vägde vi samman alla testresultat och intryck för att kora det vi anser är Sveriges bästa webbhotell 2009.
Här kan du läsa mer om hur vi gick till väga för att testa driftsäkerheten hos webbhotellen.