Mätperioden för årets webhotellstest var mellan 11 januari och 9 februari 2009.

Så här sattes bevakningen upp:

1. Pingdom tog fram en lista med de av webbhotellens servrar som hade fler än 50 domännamn kopplade till sig, baserat på webbhotellens publika namnservrar. Detta för att identifiera webbservrarna.

2. Baserat på denna lista valde Internetworld slumpvis ut tre domännamn på varje server som sedan lades till för testning.

Beräkningsmodell för testresultaten:

1. Webbservrar: En webbserver ansågs vara nere om ingen av de tre testsidorna på den servern gick att ladda (om sidan inte svarat eller svarat med ett http-fel). I samtliga fall har detta alltid bekräftats från minst två olika testservrar på olika geografiska lägen för att undvika eventuella "falska" testresultat ifall en testserver kanske tillfälligt inte kunnat komma åt en sida. Timeout för ett test har varit 30 sekunder. En sida ska alltså ha laddat snabbare än så för att inte anses som nere (återigen så bekräftas alltid en nertid från ytterligare en annan testserver).

2. Nätverk: Om en stor majoritet (80%) av alla webbservrar var nere under samma period så ansågs nätverket för webbservrarna vara nere.

Om Pingdom
Pingdom erbjuder en tjänst för att övervaka driften av webbsidor, servrar och tjänster så som e-post och DNS på internet. Tjänsten är webbaserad och bygger på ett nätverk med övervakningsservrar placerade över hela världen. Pingdom drivs av Sam Nurmi som har lång erfarenhet av webbhotellsbranschen som grundare och tidigare vd för Loopia.