Det är inte särskilt dyrt med webbhotell idag. Trots att vi skruvat upp de tekniska kraven rejält sedan förra året hänger lågprishotellen Cliche, One.com, Spray och Surftown troget kvar och erbjuder kompletta paket med domän för under femhundringen om året. De här webbhotellen har sina styrkor och svagheter precis som övriga, men det går absolut inte att säga att dessa lågprishotell generellt är sämre än sina upp till fem gånger dyrare konkurrenter.
För två år sedan fick Internet.se stämpeln ”skojarmetoder” i Internetworlds webbhotelltest, då de helt oannonserat fakturerade oss 950 kronor i administrationsavgift för hanteringen av en domänregistrering – en avgift de omedelbart strök när vi påtalade orimligheten i det hela. Med den historien i bakhuvudet är det därför extra märkligt att just Internet.se i år ger oss bekanta 950 kronors rabatt (!) på vår beställning (och så skickar de med en käck t-shirt också). Vi väljer först att låta händelsen passera som ett dåligt skämt, rabatten var ju ändå till vår fördel, liksom.
Men när vi sedan får förklaringen från Internet.se är vi allt annat än roade: ”Hejsan! Du har beställt både ett domännamn och ett webbhotell, vi har på domännamn en registreringsavgift på 950 kr. Men när man beställer ett webbhotellspaket så ingår registreringsavgiften för domännamnet och därför står detta som rabatterat på fakturan”. Vi har alltså att göra med ett webbhotell som fortfarande väljer att spela på folks okunskap om vad som är ett rimligt marknadspris för domännamn. Hos de andra webbhotellen ligger priset för att registrera en se-domän utan webbhotellspaket från Crystones 69 kronor till Telias 480 kronor. Internet.se tar glatt ut 1 070 kronor, varav 950 alltså är en ren administrativ avgift. Vårt nyfikna alter ego undrar såklart varför, varpå Internet.se utan att hyckla svarar: ”Vi vill ha kunder som köper våra webbhotellspaket också och inte bara domänerna ;)”
Tummen upp:
Crystone, One.com, Surftown och Spray
Tummen ner:
Internet.se
Denna vecka presenterar vi vinnarna och förlorarna i Internetworlds årliga test av de största svenska webbhotellen. Håll utkik efter fortsättningen på Internetworld.se.
Vi valde ut 15 av Sveriges största webbhotell. Under falsk (eller snarare lånad) identitet beställde vi sedan ett konto med tillhörande se-domän, och därefter laddade vi upp en testsajt hos varje webbhotell. Våra minimikrav för webbhotellspaketen var 1 gigabyte lagringsutrymme och 10 gigabyte trafik per månad. Vidare krävde vi stöd för serverskriptspråket php och databasen Mysql, eftersom vi ville sätta upp en Wordpress-blogg.
Sedan ringde och mejlade vi supporten upprepade gånger vid olika tidpunkter för att verkligen testa deras tillgänglighet, tålamod och förmåga och vilja att hjälpa oss med våra ”problem”, som ibland var påhittade och ibland verkliga. Notera att kontakterna med supporten hela tiden har skett under flera olika påhittade identiteter, för att i möjligaste mån undvika risken för upptäckt och särbehandling. Dessutom testade vi webbhotellens kontrollpaneler och andra funktioner, med fokus på användarvänlighet. Även avtal och uppsägningsvillkor synades i sömmarna.
Parallellt hjälpte det svenska företaget Pingdom oss att mäta driftsäkerheten hos de 15 olika webbhotellen. Och till slut vägde vi samman alla testresultat och intryck för att kora det vi anser är Sveriges bästa webbhotell 2009.
Här kan du läsa mer om hur vi gick till väga för att testa driftsäkerheten hos webbhotellen.