De webbhotell som vill vinna denna åttonde rond i fajten om titeln Sveriges bästa webbhotell 2009 kan inte gärna som FS Data, Internet.se och Telia kräva att kunden ska ha en uppsägningstid på tre månader. Och det håller verkligen inte att som Active 24 och Loopia pliktskyldigt erbjuda 14 dagars ångerrätt - som upphör att gälla så fort kunden loggar in på sitt konto. (Vi hoppas verkligen inte att det är vanligt med webbhotell som bränner kundens förtroende mellan beställningstillfället och första inloggningen. Det är ju som att Zlatan skulle slå en straff till inkast!)
Nej, någon form av verklig pengarna tillbaka-garanti och en rimligt kort bindnings- och uppsägningstid borde vara helt självklart, om inte annat så av ren självbevarelsedrift. Ett seriöst webbhotell har allt att vinna på generösa och glasklara avtalsvillkor.
Inget webbhotell erbjuder pengarna tillbaka på domänavgiften. Det är förståeligt då webbhotellet i sin tur köper domännamnet från exempelvis .SE, och alltså har en reell kostnad att täcka. Desto fulare är det då att skylta med pengarna tillbaka-garanti om den förutom domänavgiften inte heller omfattar start- eller registreringsavgifter, som i vissa fall kan uppgå till betydande del av det totala priset.
Binero och Surftown har helt avskaffat begreppen bindningstid och uppsägningstid. Det gillar vi. Levonline lovar pengarna tillbaka om vi efter att ha provat deras tjänster i upp till 90 dagar inte är nöjda. Det är också schysst. Internet.se kör en lite mer godtycklig stil: vi blir utan vidare erbjudna 30 dagars öppet köp när vi ringer Internet.se i egenskap av intresserad kund, jämfört med den 14 dagars ångerrätt som gäller vid beställning på hemsidan. Vi vet inte om vi ska tolka det som kundvänlig flexibilitet eller en mild grad av positiv särbehandling.
Tummen upp:
Binero och Surftown
Tummen ner:
Active 24, FS Data, Loopia, Internet.se och Telia
Denna vecka presenterar vi vinnarna och förlorarna i Internetworlds årliga test av de största svenska webbhotellen. Detta var den sista tävlingsronden. Imorgon presenterar vi vinnaren som vi utser till Sveriges Bästa webbhotell 2009. Håll andan! Dessutom publicerar vi massor av ytterligare fakta om testet för dig som vill grotta ner dig ordentligt.
Vi valde ut 15 av Sveriges största webbhotell. Under falsk (eller snarare lånad) identitet beställde vi sedan ett konto med tillhörande se-domän, och därefter laddade vi upp en testsajt hos varje webbhotell. Våra minimikrav för webbhotellspaketen var 1 gigabyte lagringsutrymme och 10 gigabyte trafik per månad. Vidare krävde vi stöd för serverskriptspråket php och databasen Mysql, eftersom vi ville sätta upp en Wordpress-blogg.
Sedan ringde och mejlade vi supporten upprepade gånger vid olika tidpunkter för att verkligen testa deras tillgänglighet, tålamod och förmåga och vilja att hjälpa oss med våra ”problem”, som ibland var påhittade och ibland verkliga. Notera att kontakterna med supporten hela tiden har skett under flera olika påhittade identiteter, för att i möjligaste mån undvika risken för upptäckt och särbehandling. Dessutom testade vi webbhotellens kontrollpaneler och andra funktioner, med fokus på användarvänlighet. Även avtal och uppsägningsvillkor synades i sömmarna.
Parallellt hjälpte det svenska företaget Pingdom oss att mäta driftsäkerheten hos de 15 olika webbhotellen. Och till slut vägde vi samman alla testresultat och intryck för att kora det vi anser är Sveriges bästa webbhotell 2009.
Här kan du läsa mer om hur vi gick till väga för att testa driftsäkerheten hos webbhotellen.