Sista ronden är över och ingenting kan längre påverka utgången. Men innan vi gratulerar segraren vill vi med utgångspunkt från årets test redan nu passa på att presentera profilen för nästa års vinnare.

Vi tror nämligen att 2010 års bästa webbhotell har en driftsäkerhet som ligger bra nära den nivå som Internet.se glänser med i årets test. Vi tror också att nästa års vinnare erbjuder en tillmötesgående teknisk support som håller samma toppklass som Space 2U visar upp (i år igen) samt en chattsupport som är åtminstone nästan lika bra som den One.com har redan idag. Vidare tror vi att det aktuella webbhotellet har en minst lika pedagogisk och enkel kontrollpanel som Sprays, men med den väsentliga skillnaden att den ska vara helt fri från buggar.

Men ska vi bara lyfta fram en enda förebild som nästa års segeraspiranter bör kasta ett trånande öga på så blir det förstås årets vinnare. Och förmodligen har du redan förstått att det är Binero vi snackar om.

Binero har en sajt som inbjuder till dialog och öppenhet på ett sätt som bara Loopia och Surftown är i närheten av att matcha. Binero Wiki är ett utmärkt initiativ, bloggen likaså. Dessutom redovisar de sedan ett år tillbaka detaljerad information om alla deras servrars tillgänglighet.

Beställningsproceduren är riktigt smidig och faktum är att Bineros tjänster också är bland de billigare i testet - bara de utpräglade lågbudgethotellen Cliche, Spray, One.com och Surftown, samt Crystone, har ett lägre pris. Binero är ett av två webbhotell i testet som vågar skippa både bindningstid och uppsägningstid, och de låter givetvis varje kund betala så som kunden själv önskar: månadsvis eller årsvis, med kontokort eller på faktura. Alla våra kontakter med supporten har varit till belåtenhet. Det enda vi kan anmärka på är ikonen på sajten som signalerar ”Live Support” trots att denna testverksamhet upphörde i augusti 2008. Vi ser fram emot Bineros löfte att återinföra chatten permanent under 2009. Den driftsäkerhet vi uppmätt på 99,94 procent får fullt godkänt och kontrollpanel och backup-rutiner har vi absolut ingenting att anmärka på.

Binero säger själva att de är ”bäst på domännamn, vänligast på webbhotell”. Nu kan de dessutom, med Internetworlds välsignelse, kalla sig Sveriges bästa webbhotell 2009. Ballonger och tårta!

HELA LISTAN: Här hittar du alla fakta om de testade webbhotellen. Klicka på bilden för att öppna tabellen (pdf).

EPILOG:Det här lovar webbhotellen att förbättra till nästa år.

Webbhotellstestet 2009 är uppdelat i 8 tävlingsomgångar. Här hittar du alla artiklar samlade:

Läs även: 
18 råd inför valet av webbhotell

Fakta

Vi valde ut 15 av Sveriges största webbhotell. Under falsk (eller snarare lånad) identitet beställde vi sedan ett konto med tillhörande se-domän, och därefter laddade vi upp en testsajt hos varje webbhotell. Våra minimikrav för webbhotellspaketen var 1 gigabyte lagringsutrymme och 10 gigabyte trafik per månad. Vidare krävde vi stöd för serverskriptspråket php och databasen Mysql, eftersom vi ville sätta upp en Wordpress-blogg.

Sedan ringde och mejlade vi supporten upprepade gånger vid olika tidpunkter för att verkligen testa deras tillgänglighet, tålamod och förmåga och vilja att hjälpa oss med våra ”problem”, som ibland var påhittade och ibland verkliga. Notera att kontakterna med supporten hela tiden har skett under flera olika påhittade identiteter, för att i möjligaste mån undvika risken för upptäckt och särbehandling. Dessutom testade vi webbhotellens kontrollpaneler och andra funktioner, med fokus på användarvänlighet. Även avtal och uppsägningsvillkor synades i sömmarna.

Parallellt hjälpte det svenska företaget Pingdom oss att mäta driftsäkerheten hos de 15 olika webbhotellen. Och till slut vägde vi samman alla testresultat och intryck för att kora det vi anser är Sveriges bästa webbhotell 2009.

Här kan du läsa mer om hur vi gick till väga för att testa driftsäkerheten hos webbhotellen.