Att köpa en aktuell och populär sajt kan i stundens hetta synas som en given investering. Det var bara två år sedan svenska mediechefer stod på rad och sa: "Självklart ska vi ha en community!" Alla pratade om användargenererat material och några företag var modiga nog att investera i en egen community.
Men att köpa ett ungt företag i en omogen bransch är en stor risk. Det har flera bolagsköpare fått erfara.
Vi har listat en rad dåliga webbköp de senaste åren. Flera av de affärer vi kikat på handlar just om communitysajter. Det beror huvdsakligen på två saker: För det första var communitysajter mycket populära uppköpsobjekt för ett par år sedan.
För det andra är communitys en av de marknader som förändrats allra mest de senaste åren. Det har skett en hård utslagning och segmentering av marknaden. Nya aktörer har kommit in och gamla jättar har tappat lejonparten av sin trafik.
Detta har lett till stora förändringar, förändringar som var svåra eller rent av omöjliga att förutse för två-tre år sedan. Värdet på vissa bolag har därför sjunkit drastiskt.
En sådan värdeminskning är naturligtvis något man måste räkna med när man köper ett bolag i en högriskbransch. Att investera i ett färskt webbolag kan bli en fantastisk succé eller total pannkaka. Det är lätt att vara efterklok. Men den som aldrig tar någon risk kan heller aldrig vinna. Här är webbaffärerna storföretagen ångrar.
Affär: Skype köptes av Ebay
Pris: 2,6 miljarder dollar
Datum: september 2005
Då: Många var tveksamma till prislappen på 2,6 miljarder dollar som sedan dessutom svällde när Ebay köpte en större andel av bolaget. Ebay motiverade köpet med att de förvisso ville ha Skypes egen affär, men att de framför allt var ute efter de stora synergieffekter som köpet var tänkt att ge. Idén var att låta Ebays användare diskutera sina affärer över telefon och chatt med hjälp av ett integrerat Skype. På så vis skulle man kunna förhandla pris och bygga förtroende, saker som man klarar bättre i direkt dialog.
Nu: Skypes funktionalitet har integrerats på Ebay. Men det blev ingen killer app. Och även om Skype rullar på känns prislappen i dag högst obefogad. Efter två år skrev Ebay officiellt ner värdet på Skype med en tredjedel – 900 miljoner dollar. Och det var bara den första i en rad nedskrivningar. Skype är inget dåligt bolag, men sett till vad Ebay fått för pengarna är det en riktigt usel affär.
Playahead köptes av MTG
Pris: 102 miljoner kronor
Datum: januari 2007
Då: Playahead var Sveriges näst största ungdomscommunity och hade nyligen lanserats utomlands. Under 2006 hade intäkterna från den svenska sajten ökat med mer än 50 procent under årets nio första månader. MTG sa sig se stora tillväxtmöjligheter hos Playahead.
Nu: Efter köpet har besöksstatistiken sjunkit som en sten. I dag, två år senare, är antalet besökare nästan 60 procent lägre än vid köpdatum. Playahead är fortfarande en aktör på spelplanen i ungdomssegmentet i Sverige, men den forna glansperioden är långt borta. Och ledningen tror inte att man kan återta sina rekordsiffror. De utlandssatsningar man gjorde i Storbritannien, Norge och Danmark har lagts ner eller dött ut.
Lunarstorm köptes av fastighetsmiljardären Sten Mörstedt
Pris: 170 miljoner kronor
Datum: maj 2006
Då: Lunarstorm var sedan flera år tillbaka Sveriges största webbmötesplats för ungdomar. Alla kids hängde på Lunar. Toppnoteringen låg kring 1,4 miljoner besökare i veckan. Ägarbolaget Lunarworks hade intäkter både från medlemmarna, där man arbetade innovativt med bland annat musikförsäljning, och i form av sponsorskap och marknadsundersökningar man utförde på uppdrag.
Nu: Webbens okrönte konung har tvingats abdikera. Jämfört med storhetstiden har besökarantalet sjunkit med 85 procent! Det är ett ras av historiska mått. Anledningarna är flera. Den största är att communitymarknaden har segmenterats, vilket gör det svårt för en sajt att ta en så dominerande position. Men det finns också kritik mot hur Lunarstorm skötte sajten, bland annat att man inte modererade tillräckligt hårt. Oavsett anledning är resultatet att Lunarstorm i dag är en skugga av sitt forna jag. I fjol skrev flera tidningar att Sten Mörstedts bolag CLS Holdings ville sälja sina sajter. Han skulle knappast få tillbaka någon stor del av sina pengar ifall han sålde Lunarstorm.
Bubblare.se köptes av Eniro
Pris: 9 miljoner kronor (total värdering 20 miljoner kronor)
Datum: februari 2007
Då: Bubblare var en stekhet, nylanserad sajt som alla snackade om. Släng dig i väggen Youtube – Bubblare hade potential att bli Sveriges egen videosajt. Och video var det allra hetaste på webben just då.
Nu: Få snackar i dag om Bubblare. Enligt Alexa.com går besöksstatistiken stadigt nedåt. Eniro har integrerat teknik från Bubblare på andra sajter i koncernen, men som egen affär verkar Bubblare inte så lovande. Youtube har lanserat en svensk version och Bubblare lyckades aldrig ta deras position i Sverige.
Apberget köptes av Västerbottens-Kuriren
Pris: 10 miljoner kronor
Datum: februari 2007
Då: Apberget var ett norrländskt succécommunity med stigande besökssiffror. Som en slags digital Max (hamburgerkedjan) blev Apberget större än sina nationella konkurrenter i de norrländska städer där man lanserade en lokal sajt. Den Umeåbaserade lokaltidningen Västerbottens-Kuriren ville åt den unga målgruppen i regionen, och slog till. Vd Erik Orring såg det som ett nödvändigt steg för tidningen att jobba med användargenererade medier. Man ville dessutom hjälpa Apberget att lansera lokala sajtversioner i ytterligare minst sex svenska städer.
Nu: Besökssiffrorna har stadigt krupit nedåt. Redan efter ett och ett halvt år hade man förlorat en tredjedel av besökarna. Ekonomiskt visar det senaste bokslutet, från 2007, minimala intäkter och en förlust på 3 miljoner kronor.
Vilka fler dåliga köp borde finnas med i vår lista? Skriv en kommentar, blogga och pinga hos Twingly, eller mejla oss på lisa.bjerre@idg.se.