– Vad jag kan göra är framförallt att titta på en lite större process för startups att komma till USA. Att ta det steg för steg. Det handlar om hela kedjan, från att etablera en närvaro i Silicon Valley till teknologilicensiering, till att hitta kapital eller kanske göra en exit. Det finns många som kommer hit och försöker speeddejta, men du måste nog vara Niklas Zennström om du ska lyckas med det, säger Nicolai Wadström, svensk serieentreprenör med en bakgrund från att starta företag inom webb- och mjukvaruutveckling.

– USA står för 30 procent av världens BNP och Kalifornien är världens femte största ekonomi. Fler startups lyckas i Silicon Valley än någon annanstans i världen procentuellt. Det finns ett enormt ekosystem att ha tillgång till, men man måste vara närvarande och det kan jag bistå med. Jag hjälper företaget att finnas där på ett kostnadseffektivt sätt och hjälper till att hitta rätt kontakter och rätt nätverk. Det ska mycket till att investerarna ska leta sig ända till Sverige, det är litegrann den bryggan jag vill utgöra.

Hur ska du göra det?

– Jag ska använda de nätverk jag har där och fortsätta att bygga vidare på dem.

Vad är Bootstrap Labs?

– Verksamheten bygger på två ben. Dels att hjälpa svenska företag i Silicon Valley och dels av Business Lab där jag ska bygga nya företag i dalen tillsammans med andra entreprenörer.

Vad kräver du i gengäld av startup-företagen?
– Det funkar lite som ett investmentbolag och bygger på ägarandelar och resultat eller ägarandelar och pengar i kombination. Exakt hur det ser ut varierar från projekt till projekt. Det måste finnas en riskfördelning mellan Bootstrap Labs och entreprenörerna. Men det är ingen ren konsultverksamhet för jag kan inte ta mig an de företagen jag inte tror har potential för en Silicon Valley- eller USA-satsning.

Kommer du att jobba ensam?
– Från start är det jag själv och efterhand kommer jag att bygga en organisation kring Bootstrap Labs och samla personal som gillar att jobba i de tidigare faserna av startups. Hur snabbt det går det får vi se i dessa finanskristider. Men jag har redan samarbetspartners och mitt nätverk både i USA och i Sverige som jag arbetar tätt tillsammans med.

Vad är det första du ska göra när du kommer över till Kalifornien?

– Jag ska träffa de kontakter jag har och som jag har träffat genom åren. Jag har redan ett antal svenska startup-företag som jag är i slutförhandling om med upplägget. Två mobilbolag, ett cloud computing företag som har en färdig teknologi och redo att rulla ut en lite annorlunda affärsmodell. Och sen har jag ytterligare ett bolag som vi tittar på. Det är inte helt svenskt, men har svenska kopplingar. Jag kommer direkt att börja skapa förutsättningar för de här bolagen.

Hur ska du finansiera Bootstrap Labs?

– Jag har startat nya bolag i 13 år nu, en del har gått bra och andra inte och jag har byggt upp ett litet kapital och de senaste åren har jag också investerat lite som affärsängel så jag finansierar det själv.

Hur fick du den här idén?
– Jag har bott i England i ett antal år och de senaste åren har jag jobbat mycket med engelska bolag, men innan det startade jag ett mjukvarubolag här i Sverige som hette Vioma. Vi tyckte det var tufft att få kontakter i förra lågkonjunkturen och vi ville till USA och få ut vår teknologi där. Därför gjorde vi en egen etablering och identifierade vilka företag som kunde vara intresserade av vår teknologi, bokade upp möten och gjorde ett avslut genom att etablera marknadskanaler och licensaffärer i USA som var värt mycket pengar. Lite efteråt, när jag tänkte tillbaka på det, så såddes fröet. Tänk om det fanns någon i Silicon Valley som kunde fungera som en brygga för oss.

Hur ska du nå ut till startups?

– Dels genom inkubatorer och dels affärsängelnätverk, varav ett jag har lite närmare kontakt med. Och jag har mina nätverk bland entreprenörer bland annat genom entreprenörsföreningen Founders Alliance där jag är rätt engagerad.