En bra matsajt ska ha många och bra recept, som helst ska vara aptitligt bildsatta. Men lika viktigt är att på olika sätt hjälpa besökaren att hitta recept. Dels genom en bra sökfunktion, vilket de flesta sajter i dag har. Dels genom att man på olika sätt lyfter fram och presenterar recepten och ger inspiration. En matsajt ska inte bara vara nytta, den ska också väcka lusten i köket.

En annan viktig faktor på en matsajt i dag är interaktiviteten. Vi vill inte bara kunna hitta recept, vi vill kunna spara dem också. Kanske passar receptet inte ikväll, men till helgen eller nästa vecka.

Vi vill också kunna läsa vad andra tycker om receptet. Läsarkommentarer är en utmärkt kunskapskälla på receptsajter: här kan vi läsa att det behövs lite mer salt än receptet anger, att det blir ännu godare om man byter salladen mot spenatblad eller att rätten passar bra till grillad kyckling.

Hela tre av Sveriges sex största matsajter saknar helt interaktivitet. De låter oss inte ens spara recept till framtida besök, än mindre kommentera eller diskutera med andra.
Den sajt som "borde" vara bäst i test är Tasteline. Den har i flera tidigare test utsetts till Sveriges bästa matsajt av Internetworld och införde interaktiva funktioner redan för flera år sedan.

Men i fjol gjorde Tasteline en redesign och i kölvattnet av den har vi nu börjat drabbas av en mängd buggar och fel, vilket drar ner helhetsbetyget kraftigt. Dessutom haltar navigeringen.
Vinnarduellen äger denna gång istället rum mellan Recept.nu och Ica.se. Det är riktigt bra sajter, men de är inga överväldigande skapalser. Nya fina Recept.nu skulle lätt ha rott hem vinsten om sajten hade erbjudit någon slags interaktivitet. Nu drar istället det lite äldre sajtbygget Ica.se det längsta strået på grund av mängden utmärkta funktioner. Men vinsten beror tyvärr främst på att det saknas riktigt god konkurrens.

Den ultimata matsajten tycker vi vore en sajt som kombinerar moderna funktioner och en design som får det att vattnas i munnen – och samtidigt bjuder oss interaktiva möjligheter som att spara och lägga upp egna recept, kommentera och diskutera. Och den sajten saknas ännu.

Kanske kommer Icakuriren att kliva upp i toppen. De ersätter sin åldrande sajt med nytt redan under mars månad, och då ska medlemsfunktioner och interaktivitet införas. Till dess att någon tar täten är läget hos svenska matsajter tyvärr ganska ljummet. Lite sött, lite beskt – men ingen riktig hetta.


Klicka på bilden för en större version!

Fotnot: De granskade sajterna är de mest besökta matsajterna i vecka 3 enligt Kia Index.

Läs granskningen sajt för sajt i artiklarna nedan: