– 44 procent shoppar online för att det är bekvämast. 28 procent svarar att de gör det för att det är billigare, och 19 procent för att det är bara där de kan hitta de produkter de vill ha, säger Jean-Françoise Rochet.

Han är Nordenchef på Paypal, som i december gjorde sitt intåg på den svenska marknaden. I samband med lanseringen har den amerikanska betaltjänstgiganten genomfört en undersökning i syfte att få grepp om hur kunden använder internet. Svaret: Svenskar shoppar gärna online.

– Jag bodde i Sverige på tidiga 2000-talet, och min syn är att en stor andel av den svenska befolkningen är uppkopplade. Undersökningen visar att 89 procent av internetanvändarna också shoppar på nätet. Jämfört med andra länder vi är verksamma i är det en väldigt hög siffra.

Anledningen till att Paypal valde att lansera i Sverige var att prognoserna för e-handeln ökade, samtidigt som Sverige låg på tredje plats (efter Nya Zeeland och Kanada) när det gäller andel av befolkningen som handlat på nätet.

Enligt undersökningen e-handlar 45 procent av de svenska internetanvändarna varje månad. Men många är fortfarande oroliga för att lämna ut sina bank- och kreditkortsuppgifter. I synnerhet på sajter de inte tidigare besökt.

– Sant är att folk tycker om att betala med kreditkort. Men de känner sig oroliga att betala på det sättet på sajter de inte känner igen. Internet består av en samling stora e-handelsföretag, men också en ”lång svans” som kan erbjuda saker som man inte kan få någon annanstans, säger Jean-Françoise Rochet.

Det är framförallt små- och medelstora företag som gynnas av säkra betalningslösningar, förklarar han.

Paypal är verksamt i 18 länder, men just oron för att lämna ut känsliga uppgifter tycks vara extra stor just i Sverige.

– Vi ser den här oron i alla länder, men den är något högre i Sverige. En annan sak vi ser är att hälften av alla som väljer en vara och går till kassan inte fullföljer köpet. Osäkra och krångliga betalningslösningar kan vara en anledning till varför.

I Sverige finns redan tjänster som Paynova eller Kreditor. Varför skulle man börja använda Paypal?
– Det finns utrymme för Paypals tjänster. Det är väl känt att Sverige jobbar mycket med import och export, och svenskar handlar mycket från utlandet. Då har de stor användning av oss.


Några siffror från undersökningen:

- 89 procent av svenskar med internetvana näthandlar
- 45 procent av dessa näthandlar varje månad
- 63 procent väljer då att betala via bank- eller kreditkort
- 78 procent av internetanvändarna känner oro för att lämna ut bank- eller kreditkortsuppgifter vid betalningar på nätet
- 15 procent lämnar aldrig ut bank- eller kreditkortsuppgifter på nätet
- 57 procent har avstått från köp för att sajten inte känts tillförlitlig
- 85 procent tror att de kommer att handla lika mycket eller mer från svenska sajter under 2009

Källa: Paypal/YouGov
Drygt 1000 svenskar i åldern 18-64 år svarade på undersökningen. Dessa ska utgöra ett representativt urval av den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.