Precis innan krisen slog ner som en bomb i affärsvärlden var det massor av företag som redovisade rekordresultat för sina senaste kvartal. Ändå kämpar samma företag med nedskärningar och uppsägningar idag. Ofta mest för att tillfredställa investerarnas krav på kraftfulla åtgärder. För att inte sänka aktien. Krisen förstärks och företag som kanske kunnat accelerera i lågkonjunkturen bromsar ihjäl sig.

I börsvärlden är ingen bättre än sin senaste rapport. Men börsvärde är inte verkligt värde. Det är spekulation. Och detta är lätt att glömma bort. För den som inte har en långsiktigt hållbar strategi och vågar hålla sig till den, trots ibland bristande förtroende från börsgolvet, är hopplöst utlämnad åt marknadens nycker och kan aldrig bli marknadsledare.

Vad gör Apple när aktiekursen dippar? Lägger om strategin? Ställer in produktsläpp? Inte en chans. Steve Jobs strategi ligger fast sedan länge och det är därför det, för inte så länge sedan, uträknade Apple fortsätter att gå in och bli marknadsledare i bransch efter bransch.