När Web 2.0 Expo öppnades på allvar under onsdagen var det enkelheten och de smarta tjänsterna som fick mest uppmärksamhet.

Twitter fick mycket utrymme, både som fenomen i sig och som ett verktyg för att underlätta diskussionen på plats.

Tim O'Reilly, som en gång i tiden myntade begreppet webb 2.0, höll dagens första inledningsanförande och fokuserade på hur webben skulle komma att utvecklas de kommande åren.

Fram tills nu har webben mest vuxit upp och har behövt en hel del hjälp. Men på samma sätt som våra barn växer upp så har nu även webben vuxit upp och dessutom skaffat sig ett jobb, sa han.

Och jobbet består både i att låta nya tjänster bygga vidare på den grund som webben utgör. Men det kan också bestå i att låta själva nätverket av användare skapa större tjänster som en liten grupp aldrig kan uppnå.

 Genom att bygga en liten kärna, som många andra sedan kan bygga vidare på kommer vi väldigt mycket längre än om ett enda bolag ska göra allt själv, sa Tim O'Reilly.

Självklart var Twitter ett av exemplen han nämnde.

Förutom Tim O'Reilly själv var även John Maeda från Rhode Island School of Design en av inledningstalarna. Enligt honom går vi nu in i en tid där själva människan får större betydelse igen, detta efter en tid där teknik och maskiner varit viktigare.

 Elektroner kan förflytta sig med ljusets hasighet. Men det kan inte människor.

Därför måste också våra tjänster i framtiden ta utgångspunkt i att vi människor måste kunna följa med i utvecklingen.

Även Microsofts Stephen Elop, ansvarig för Microsofts Business Division, var på den stora scenen och blev intervjuad. Han räknade med att Microsoft om några år kommer att uppfattas som det bolag i världen som är bäst på att samverka med andra.

Det beror på att vi från högsta ort för något år sedan bestämde oss för att använda kraften i det nätverk vi har runt om oss, sa han.