Med snabba punchlines istället för långa utläggningar, roliga bilder och gruppinbjudningar på Facebook ska de svenska politiska partierna sänka tröskeln in i politiken och skapa verkligt gräsrotsengagemang av amerikansk modell.
Barack Obamas digitala kampanj har kallats den mest effektiva webbkampanjen någonsin. Och enligt insatta källor gick det under det amerikanska valets sista dagar knappt att nå en enda betydande svensk politiker på telefon under dagtid. Alla var i USA för att lära av den blivande amerikanska presidentens arbete.
Så vad fick de egentligen med sig hem över Atlanten, de svenska politikerna och partimedarbetarna? Och hur tänker de använda detta i sin egen verklighet? De svenska partierna är ju inte obekanta med sociala medier. Tvärtom. De största partierna har närvaro på Facebook, Flickr, Twitter och Bloggy. Använder Youtube och bloggar, så klart. Men hur samordnar man detta naturligt spretiga engagemang i en valkampanj?
- Det gäller att göra det busenkelt för dem som vill göra en insats att göra det på sina egna villkor. Det ska inte behöva gå en kilometer för att hämta vissa papper till ett möte, till exempel, utan få det via webben, säger Hanna Löfqvist som är en av vänsterpartiets toppkandidater till Europaparlamentet. Det var detta, menar hon, som var det verkligt stora med Barack Obamas kampanj.
- Att han lyckades nå de lokala invånarna som engagerade sig i sina egna trappuppgångar eller på sina arbetsplatser. Man hittade dem som ville göra en insats lokalt i sin egen verklighet. Och man gjorde det lätt för dem, säger Hanna Löfqvist.
Just denna växelverkan mellan webben och gammalt hederligt politiskt fotarbete har gjort stort intryck hos de svenska politiska partierna.
- Det är det som är det viktiga för oss nu att se hur vi ska koppla ihop webben och sociala medier med vårt övriga arbete. Det var ju inte att Barack Obama var bäst på webben som gjorde att han vann. Det var hur han använde webben för att stärka sin övriga kampanj som var det stora, säger Charlotta Ulvenlöv, kommunikationsombudsman med ansvar för strategisk nätkommunikation hos Socialdemokraterna.
Kristdemokraternas it-chef och sociala medier-ansvarige Robert Rydefjärd är inne på samma spår. Han inspireras av hur Obamas kampanj gjorde det möjligt att engagera sig på olika nivåer som passade olika människor. Och det är något han vill se på hemmaplan.
- Man ska inte behöver säga mer än vilket postnummerområde man bor inom för att kunna börja engagera sig. Sen kanske man kan ge sin mejladress om man vill, och sen kanske sitt telefonnummer. Det ska finnas flera olika steg i engagemanget. För minsta lilla information människor lämnar ska de få något tillbaka från oss, säger han.
I sommar stundar val till Europaparlamentet, något av ett officiellt genrep inför riksdagsvalet 2010. Och det är då som de nya kanalerna ska få bekänna färg i politikens tjänst. Så hur ser partiernas strategier ut? Hur anpassar de sina budskap? Och hur drillar de sina kandidater i digital kommunikation?
För Kristdemokraterna kommer sociala verktyg att vara naturliga delar av Europa-kandidaternas egna kampanjsajter. Där kan till exempel bilder från Flickr samsas med Twitter-flöden och Youtube-klipp. Kandidaterna utbildas också i webbnärvaro, berättar Robert Rydefjärd. Då handlar det främst om hur man bryter upp och stöper om sitt material till olika kanaler.
- Budskapen måste målgruppsanpassas efter olika sociala medier. Det går ju bokstavligen inte att lägga ut en lång politisk rapport på Twitter, till exempel. En slogan kanske passar bättre där, säger han.
Men det är å andra sidan något som politiker redan är förhållandevis duktiga på, menar Robert Rydfejärd. Sociala medier eller inte så har politiker i alla tider drillats i att anpassa sitt budskap för att nå bästa resultat oavsett om det handlar om ett gatumöte eller ett enminuts-inslag i tv.
För Hanna Löfqvist är det det korta och slagfärdiga som kännetecknar bra komminukation i sociala medier.
- Man koncentrerar budskapet, men det gäller ju all framgångsrik kommunikation.
Och det får gärna bli lite roligt, något som Hanna Löfqvist tycker är en stor styrka med de nya digitala kanalerna. Och hon tycker att en blandning av högt och lågt har ett stort värde.
- Man kan göra det ganska kul med punchlines, bilder och video. Allt behöver inte vara så segt och trist. Det måste kunna vara en blandning. Säg den blogg du orkar följa som är djupt pretentiös hela tiden.
Just bilder är något som vänsterpartiet upptäckt funkar väldigt bra. Folk gillar att titta på bilder helt enkelt och Lars Ohlys bildblogg, med det familjära namnet "Lasses bildblogg", är också det mest klickade på partiets sajt. Och precis som hos kristdemokraterna och socialdemokraterna kommer partiets kampanjsajt för valet till Europaparlamentet att införliva flertalet sociala tjänster. Hanna Löfqvist kommer också att flytta sitt bloggande från egna Hannalofqvist.blogspot.com till kampanjsajten.
För henne som kandidat gäller det nu att hitta en strategi för hur hon egentligen ska jobba med sin egen närvaro på webben. För det gäller att vara konsekvent och ha en regelbunden närvaro. Hon är dock noga med att påpeka att alla kanske varken har tid eller lust att engagera sig i sociala medier.
- Man måste vara medveten om att man riskerar att exkludera vissa grupper. Dom som inte har tillgång till, eller använder sig av internet. Dom finns och dom får man inte glömma bort, säger Hanna Löfqvist.
För socialdemokraterna är arbetet med sociala medier en förlängning av det omfattande förändringsarbete som inleddes efter att, som Charlotta Ulvenlöv uttrycker det, socialdemokraterna fick sparken av väljarna i senaste riksdagsvalet. Ett nyckelbegrepp i det arbetet är öppenhet och då blir det naturligt att satsa på närvaron i de digitala kanalerna. Nästa steg för socialdemokraternas egen sajt är att öppna den och koppla ihop den med sociala medier. Snart lanseras avdelningen Mitt S - en del av sajten där vem som helst kan gå in och skapa innehåll. Inte bara partimedlemmar. Enligt Charlotta Ulvenlöv var det inget svårt beslut att fatta att öppna upp för alla.
- Vi vill ju finnas och nätverka på webben på samma sätt som vi gör i den fysiska världen.
Från USA hämtar Socialdemokraterna inspiration till att kombinera nya verktyg med urgamla. Som till exempel att använda webben för att organisera dörrknackning och telefonmarknadsföring. Metoder som man använt länge.
- Det var lätt att bli inspirerad där borta och tänka att "Oj det här var nytt". Men det är ju inte så nytt egentligen. Det vi jobbar med nu är hur vi ska koppla ihop de gamla verktygen med de nya.
Såväl Charlotta Ulvenlöv som Robert Rydefjärd och Hanna Löfqvist är överens om att Europavalet blir ett viktigt test och en chans att lära sig vad som funkar och inte. Allt för att kunna toppa formen till 2010.
- Lyckas vi med det här att engagera folk på lokal nivå så kommer det att vara revolutionerande, säger Hanna Löfqvist.
Facebook: Samtliga riksdagspartier
Twitter: Samtliga riksdagspartier
Youtube: Samtliga riksdagspartier
Flickr: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet
Bloggy: Centerpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet,