Gustav Holmström är bara fjortis, men har redan ett ”professionellt” nätverk som sträcker sig långt utanför lilla Kumla där han bor och går i 8:an på högstadiet.

Medan kompisarna fastnade för spel blev internet Gustav Holmströms grej.

– Jag är mer datanörd, de spelar mer World of Warcraft.

Han startade sin första blogg, där han skrev om internet, redan 2006 och har genom bloggosfären lyckats ta sig in i den digitala webbdiskussionen.

– Jag har haft flera bloggar, men den senaste startade jag i mellandagarna 2007.

Han har i snitt 80-100 sidvisningar på Artoo.se per dag, men det går upp och ner hela tiden beroende på vad han skriver om.

– Igår hade jag 164 sidvisningar.

Det som driver Gustav Holmström är att bli uppmärksammad i bloggen och att få länkar till den.

– Det är väl egentligen det som betyder mest. Om jag inte hade haft några som länkade så skulle jag inte ha bloggat. Om det bara var kompisarna så skulle det inte vara om internet.

Han skriver oftast inga långa debattinlägg, utan korta bloggposter och länkar vidare.

Sin egen blogg samt mikrobloggarna Twitter och Jaiku är Gustav Holmströms främsta kanaler ut mot sitt nätverk och där han ger sig in i diskussioner med alias ”HejGustav”. Men där hänger inte de jämnåriga kompisarna.

– De har sett mig använda Jaiku ibland, men det är svårt att förklara för dem vad det handlar om.

Han har också gått över till att kommunicera på MSN med flera av sina webbkontakter.

De Internetworld har pratat med som har varit i kontakt med Gustav Holmström, via exempelvis Jaiku, har från början inte vetat eller kunnat tänka sig att han är så ung.

”Du skriver som en vuxen”, kommenterade en av hans lärare. Hans starkaste ämnen i skolan är svenska och engelska. Och på gymnasiet planerar han att gå ett medieprogram. Naturvetenskaplig inriktning har aldrig varit ett alternativ. Och ingenjör vet han knappt vad det är.

Nej, Gustav Holmström använder dagens hjälpmedel för att lösa programmering och tror att verktygen för att göra det kommer att vara ännu enklare i framtiden. Då behövs inte ingenjörskunskaperna tror han.

Hans specialitet är det open souce-baserade publiceringsverktyget Wordpress.

– Css och html och sånt kan jag, men inte php eller skript-språk. Fast nu verkar allt gå att göra med Wordpress och såna program.

Eventuellt tänker han lära sig open source-gränssnittet Ruby on Rails.

Förra våren blev Gustav Holmström kontaktad av entreprenören Kal Ström, som hade uppmärksammat honom via Jaiku.

– Jag kom först i kontakt med HejGustav genom Jaiku och det tog mig tills han skickade mig en inbjudan till en ny Yahoo!-tjänst, Yahoo! Mash (numera nedlagd), innan jag fattade att han då bara var 13 år gammal, säger Kal Ström.

Han ville att Gustav Holmström skulle sommarjobba hos dem på Happy User, ett konsultföretag för interaktionsdesign och användbarhet. Det blev en praovecka i april och tre arbetsveckor i juni-juli.

– Det var lite kul när hans mamma ringde och var lite orolig för vilka vi var egentligen. Det är inte så vanligt att en 13-åring blir headhuntad till ett sommarjobb antar jag.

När Gustav Holmström kom upp till Happy Users kontor för att diskutera det eventuella jobbet var det första gången han och Kal Ström träffades.

– På kontoret diskuterade vi varför det finns så få smarta internetintresserade människor i Örebro med omnejd. Eller åtminstone varför vi inte kände dem. Dels har vi ett långsiktigt rekryteringsbehov, men vi skulle gärna se att regionen utvecklas i rätt riktning också. Då kom vi att tänka på HejGustav.

– Han jobbade med ett kundprojekt där vi levererade en Wordpress-sajt för Stockholm4kids (en reseguide för unga som ska besöka Sthlm) och översatte ett Wordpress-tema vi producerat tidigare. Sen hjälpte han till att fylla innehåll på andra sajter och jag slängde till honom småproblem som han researchade och fixade, säger Kal Ström.

På frågan om vad Gustav Holmström tror att han gör om tio år svarar han att det för långt fram för att överblicka.

Entreprenör kanske?

– Det vet jag inte, då måste jag komma på något smart på internet.

Han tror i alla fall att det är internet han kommer att hålla på mig när han är 24 år, men verkar ödmjuk inför det faktum att han hela tiden måste lära sig nytt och hänga med i utvecklingen.

Fakta

Ålder: 14 år
Familj: mamma, pappa och lillebror
Intressen: teknik, internet, blogga, läsa, musik, kompisar
Blogg: Artoo.se

”I två år har jag gafflat med HejGustav på Jaiku, så får jag höra att han bara är 14. Men han ger bättre svar än många andra.”
 - Morris Packer, mobilguru på Bonnier, under Daytona Sessions

”Det är inte så vanligt att en 13-åring blir headhuntad till ett sommarjobb, antar jag.”
 - Kal Ström, delägare i byrån Happy User

”Gustav har alltid grym koll på nya tjänster, bra input när man ber om feedback och dessutom en bra magkänsla för vad som för vad som fungerar och inte fungerar på webben. Dessutom delar han gärna med sig av sina tankar och erfarenheter. Det är ovärderligt. Jag hoppas att kunna behålla honom som webbvän även framöver. Åldersskillnaden på 30 år blir ju faktiskt bara mindre ju mer tiden går.”
 - Nikke Lindqvist, webbmarknadsförare med sökmotoroptimering som specialitet