Internetworlds och CIOs seminarium om cloud computing lockade ett hundratal personer till Operaterassen i Operahuset i Stockholm. Flera av deltagarna tyckte att molnet är hajpat, några att det är överhajpat, men många jobbar med det och i det. Eller funderar på att integrera det i sin verksamhet.

Buzzword eller inte, talarna på seminariet var överens om att cloud computing är ett effektivt sätt att jobba på och innebär en ekonomisk besparing.

– Låt någon annan sköta datan som är bra på det, det behöver inte finnas i din hårddisk, sa Magnus Höij, Internetworlds chefredaktör, under sin dragning om 10 skäl att flytta till molnet.
Det gäller att släppa på kontrollen och lita på att någon annan förvaltar dina data på rätt sätt.

Det pratades en hel del om hur cloud computing ska definieras. En indelning av begreppet är i IaaS -infrastructure as a Service, leverantörer av infrastruktur som lagring hos Amazon Web services och virtuella servrar, PaaS – platform as a Service som Google App Engine där man kan bygga sina egna applikationer. Och SaaS – Software as a Service som Microsoft Sharepoint och Salesforce CRM-plattform.

Hans Werner, vd för Radar Group, menade att cloud computing är ett djärvt försök att lansera något som vi redan känner till. Det är bara ett annat namn för SOA, virtualisering och klienter. Samtidigt säger han att det är viktigt att ta till sig och att de stora teknikoperatörerna måste förändra sin affärsmodell.
– Cloud computing kommer att förändra it-branschen lika mycket som client service gjorde på 80-talet, eller den breda adaptionen av internet på 90-talet.


Hans Werner på Radar Group

Hans Werner sa att 11 procent av en it-budget kan frigöras genom molnet. Det motsvarar ungefär 18 miljarder kronor av svenska it-budgetar under ett år.
– Övergången till molnet kommer att ske med eller utan er, uppmanade han.
Enligt Radar Groups siffror kommer molnet-tjänster totalt att öka med 30 procent på tre år och SaaS-tjänster med 48 procent.
– Cloud kommer att driva ner priset på standardiserad it, sa Hans Werner

Dennis Jansson på Lantmännen

Dennis Jansson, CSO på Lantmännen, berättade att hans organisation har en prognos för att spara 35 miljoner varje år på molnet-tjänster. De använder kapacitet on-demand, det vill säga de betalar bara för det utrymme, i det här fallet hos nätverksleverantören Interoute, de använder.

För entreprenören, och grundaren till live-videotjänsten Bambuser, Måns Adler är cloud computing ingen grej. Han har inte ens reflekterat över att definiera molnet och att arbeta i molnet-tjänster som Google och Amazon Web Services är självklart. Bambuser är webbaserat och användarnas filmer lagras på företagets servrar.
– Internet har en fantastisk förmåga att lösa organisatoriska problem, sa Måns Adler.


Måns Adler från Bambuser

Han pratade bland annat om analogier kring internet.
– Vi har fått en enorm mängd av applikationer och tjänster som vi kan använda och därför är vi också tvungna att ge det andra namn – molnet är en sådan analogi.