Nya Hemnet har utvecklats av Kentor.

Hur länge har villan varit till salu? Det är en fråga som är högst intressant för en köpare, men som inte gärna lämnas ut av den som säljer. Informationen har lockat trafik till sajter som Boligan och Booli. Nu finns den även på Hemnet.

– Många har haft synpunkter på det här, säger Peter Lundell, teknikkonsult på Hemnet. Exempelvis kan ett hus på landsbygden ligga ute ganska länge utan att det är något konstigt med det. Så visst har det funnits åsikter.

Varför visar ni informationen?
– Det har varit den mest återkommande frågan bland våra besökare. Sedan ska man komma ihåg hur nätet har förändrat mäklarnas sätt att jobba. Förr ringde man dem om man hade småfrågor. I dag visas allt på nätet istället och utvecklingen går mot att allt visas i klartext rakt upp och ner.

Kan konkurrenterna känna sig lite stolta i dag?
– Naturligtvis är det som så att när vi får lite konkurrens påverkas vi mycket. Det har varit väldigt mycket diskussioner om vad Hemnet ska visa. Att andra gör saker är inspirerande, och det är klart att kartan har ritats om med fler aktörer.

I natt släpptes alltså nya Hemnet. Utseendemässigt är det mesta nytt. Vad gäller funktionerna är förhoppningen att det nu ska gå snabbare att hitta rätt bostad.

– Man kan söka mycket vidare. Användaren behöver inte välja län eller kommun utan kan söka bostäder i hela landet. Det är betydligt friare, säger Peter Lundell.

Statistiken om hur länge bostäderna varit tillgängliga smögs in redan för några veckor sedan, men lyfts nu fram. Inom kort utlovas även en tjänst med namnet Hemnetbarometern. Där ska uppdaterad prisstatistik erbjudas, område för område.

En annan nyhet är att man samarbetar med Eniro. Sökresultaten presenteras i kartvyn genom Eniro, vilket innebär såväl möjlighet att se bostäder via flygfoton och sjökort.

– I princip kan du ta Eniros flygfoton, leta efter trevliga kvarter, och sedan se vilka hus som är till salu, säger Peter Lundell.

Tekniskt bygger nya Hemnet på samma Oracle-databas som tidigare. I övrigt har sajten utformats genom RubyOnRails av Kentor Stonebrix i Göteborg.

Hemnet ägs av de svenska mäklarna ihop med Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten. Diskussioner förs om att hämta redaktionellt innehåll därifrån. Men ännu är inget klart.