När Spray meddelade att man skulle lägga ner sitt webbhotell stod egenföretagaren Fredrik Granvik i valet och kvalet.

Alternativen som erbjöds kunderna var två. Det ena var att hitta ett nytt webbhotell. Det andra att byta till Ballou – som kommit överens med Spray om att förbarma sig över de webbhotellslösa kunderna.

Skulle flytten kosta något? ”Nej, flytten medför ingen kostnad – tvärtom! Ballou bjuder dig på en extra månad om du tecknar nytt avtal med Ballou!” svarade Spray i sin FAQ.

Likväl fick Fredrik Granvik i maj en faktura på 2600 kronor. Flytten av hans konto på Spray genomfördes utan kostnad, men omlokaliseringen av domänerna fick han själv stå för.

– När flytten genomfördes var det hela lite bråttom. Det var flytta med eller välja någon annan. Man fick göra ett val, där det ena i princip bestod i att klicka okej i en ruta. Det hänvisar de till nu. De säger att jag har fått information om det här och att jag har accepterat kostnaden.

Att domänen borde räknas in i flytten tycker han är självklart.

– Det framgår till och med av fakturan att det handlar om en flytt av domän.

Han är inte den ende som har fått en räkning skickad till sig. Samtliga domäner som omplacerats från Sprays registrar United domains i Tyskland till Ballous registrarer – för det mesta Enom – har per automatik blivit förnyade med ett år. Det har fått domänhanteraren att ta ut en kostnad som ägaren via webbhotellet får betala.

Ett standardförfarande, menar Jonas Gustafsson, vd på Ballou. Det har framgått i villkoren, förklarar han, men kan förstå att kunder blivit förvånade av den oväntade utgiften.

– Möjligtvis att det varit otydlig information i vissa lägen, säger han.

– Det gäller för var och en att skilja på domänkostnad och själva webbhotellet. Jag kan ha viss förståelse, för det var mycket information att ta ställning till på kort tid. Sammantaget har vi flyttat tusentals domäner. En del har haft invändningar.

Fakturorna är sända med Ballou som avsändare, men det ska inte tolkas som att företaget tjänar stora pengar på proceduren, säger han. Pengarna slussas istället vidare till registraren.

Att tillsammans med Spray stå för kostnaden har aldrig varit aktuellt.

– Nej, det var det faktiskt inte. Kunden äger domänen och det handlar om en förlängning. Alternativet hade varit att den hade blivit stående och försvunnit. Sedan finns det kunder som själva hanterat domänflytten, och själv funnit en ny registrar.

Fotnot: En registrar är ett företag som hanterar domäner.