Under Almedalsveckan passade tidningen Fokus, Almedalsbloggen och sajten Makthavare.se på att lansera ett nytt projekt, dirigerat av Mindparks Joakim Jardenberg.

- Vi vill sparka igång ett arbete för att öppna upp det offentliga mot medborgarna, så att vi kan komma åt information, kunna granska och genomlysa arbetet enklare än idag. Exakt var detta ska landa, det vet vi inte, men detta är startskottet, säger Joakim Jardenberg, som alltså är projektledaren för detta initiativ.

Lanseringen skedde under tisdagen i ett soligt och hett Almedalen. När Fokus chefredaktör Karin Pettersson, Almedalsbloggens Magnus Ljungkvist och Joakim Jardenberg presenterade idén var det en öppen inbjudan till alla intresserade att vara med. Joakim Jardenberg hoppades på ett drygt 40-tal personer och entusiaster som ska kunna bidra på olika sätt.

- Vi tänkte jobba enligt konceptet "Open everyting", säger Joakim Jardenberg. Open source, open content, open dialog, open everything.

Det betyder att det knappast finns några stora ekonomiska drivkrafter bakom projektet, även om kopplingar till olika event är uppenbara. Redan i höst har Fokus två seminarier, där delar av innehållet ska kunna komma från projektet och från Makthavare.se.

Mycket av inspirationen till projektet kommer från andra länder, såsom USA. Där har projektet Sunlight Foundation skapat en hel rad spännande tjänster, som syftar till att genomlysa det offentliga och att öppna upp databaser för allmänheten.

- Vi tror att vår offentlighetsprincip i Sverige gör att vi har ett stort försprång, men idag är det knappast meningsfullt att be om ett registerutdrag och få betala 6,50 i kopingsavgift. Numera kan vi göra detta på ett extremt mycket bättre sätt, säger Joakim Jardenberg.

Han tror inte att våra politiker skulle vara det stora hindret mot detta, även om det även där finns ett utbildningsbehov.

- Snarare handlar det nog om tjänstemännen, som idag har sina inarbetade processer. "Vi har ju redan en sajt", kan man få höra. Vi måste bort från denna mentalitet och snarare se till att ha en öppenhet och transparens i allt vi gör.