Vad ska jag tänka på vid valet av webbhotell?
Tänk på följande vid ditt val av webbhotell:
1. Låt dina behov styra
Internetworld utser varje år ”Sveriges bästa webbhotell”, men vi känner knappast dig, din sajt och din verksamhet bättre än vad du själv gör. Läs på, jämför, ifrågasätt och lyssna på experterna – men se till att det är dina egna behov som avgör vilket webbhotell som är bäst för dig och dina affärer.
2. Välj en godkänd registrar
Att ett webbhotell är registrar innebär att Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.SE) godkänt det som återförsäljare, vilket borgar för att det är ett seriöst webbhotell. Det kan absolut finnas skäl att hosta sajten hos ett företag som inte är registrar, exempelvis om din webbyrå själv driftar sajten på sina servrar. Men är du ute efter att skaffa ett nytt renodlat webbhotell och inte har järnkoll på branschen bör du i första hand välja en av .SE godkänd registrar.
3. Prioritera driftsäkerhet
Lätt sagt, svårt gjort. Men försök skaffa dig en uppfattning om hur bra webbhotellet är på att tillhandahålla sina tjänster. Om du hittar någon tillförlitlig källa för att jämföra upptider: tänk på att det faktiskt är stor skillnad på 99,90 och 99,95 procents upptid, även om det inte låter så. Och finns det reservaggregat som går in när strömavbrottet är ett faktum?
4. Glöm inte backup
Tar webbhotellet backup? Hur ofta? Återställer de dina filer enligt dina önskemål – oavsett vems ”felet” är?
5. Syna supporten
Endast du vet hur viktig supporten är för dig. Men tänk dig noga för innan du bestämmer dig för ett webbhotell som inte erbjuder generösa supporttider på både mejl och telefon. Kan du få den hjälp du behöver om det oväntade inträffar på kvällstid eller på helgen?
6. Kontrollera referenser
Det webbhotell du väljer bör ha ett stort antal stabila kunder. Nöj dig inte med att läsa de tillrättalagda citaten på webbhotellets hemsida – kontakta själv referenserna och be dem dela med sig av sina erfarenheter.
7. Räkna på hela prislappen
Förhållningssättet att tjäna in på gungorna vad man förlorar på karusellen gäller även i webbhotellsbranschen. Det är till exempel vanligt med lockpriser på domännamn och webbhotell första året – men vad kostar det år två och tre?
8. Välj rätt storlek
Såklart. Men det här är inte längre någon ”big deal” hos ett seriöst webbhotell. Lagringsutrymme blir allt billigare och många gånger kostar 10 gigabyte bara marginellt mer än 1 gigabyte, så var inte dumsnål om du är osäker på hur mycket utrymme du behöver.
9. Tänk på trafiken
Du som sajtägare vet hur mycket arbete det krävs för att överhuvudtaget få besökarna att hitta till din sajt. Och när du väl lyckas så är det rejält surt om webbhotellets trafikgräns skulle vara flaskhalsen. Exempel: Köp inte bannerutrymme på Aftonbladet eller tv-reklam från TV 4 utan att först förvissa dig om att din sajt håller för trycket. Var också medveten om att det vissa webbhotell anger som ”fri trafik” knappast betyder ”obegränsad trafik”.
10. Ta reda på var servern står
Visst, internet är globalt, men det spelar viss roll var webbhotellet fysiskt har sina servrar. Vänder du dig i första hand till svenska kunder så kan det vara bra att välja ett webbhotell som har servrarna i Sverige.
11. Kolla mejlen
Det är lätt att ”bara tänka hemsida” och därmed missa e-postlösningen, om man vill att webbhotellet ska ta hand om den också. Internt är det troligen e-posten ni kommer att använda mest.
12. Försäkra dig om rimliga uppsägningsvillkor ...
Även om både du och ditt webbhotell är ute efter en ”långvarig relation” så är det som med alla andra relationer: det är inte säkert att du hittar rätt partner med en gång. Det är som regel först efter ett tag som du upptäcker vilka brister ditt webbhotell har i förhållande till dina krav, och när den situationen uppstår vill du förmodligen handla snabbt. Vissa webbhotell har en bindningstid på 12 månader och en uppsägningstid på 3 månader. Andra har inga bindnings- eller uppsägningstider alls. Det är en parameter att ta hänsyn till.
13... och missa inte det finstilta
Otroligt tråkigt, vi vet. Men tyvärr finns det webbhotell som först i den byråkratiska avtalstexten anger vilka villkor som gäller för uppsägning, bindningstid, garantier etcetera.
14. Tänk teknik. Också.
Vi predikar ofta att affären ska stå i centrum för dina webbsatsningar, inte tekniken. Och det är helt sant, även vid valet av webbhotell. Inte desto mindre: du måste ha koll på plattformar, programmeringsspråk, databaser och serverteknologi för att välja rätt. Se till att involvera dina tekniker och webbutvecklare i processen.
15. Läs oberoende tester
Internetworld synar varje år Sveriges största webbhotell i ett omfattande test. Även Råd & Rön har gjort webbhotells-test, www.radron.se. Och så finns såklart Internetworlds och Priceloaders webbhotellguide på www.internetworld.se/webbhotell där du kan jämföra leverantörers erbjudanden.
16. Ta en titt på ekonomin
Din egen, såklart, men också webbhotellets. Hur länge har de funnits, hur ser omsättning och resultat ut de senaste åren? En snabbkoll på Allabolag.se kan ge en fingervisning.
17. Googla!
Kolla ryktet på nätet. Det är alltid bra att läsa vad andra skriver på forum som till exempel Webmasternetwork.se. Det finns också gott om självutnämnda experter på området som gör sina egna webbhotellsguider, där en del är riktigt bra.
Tänk dock på att syftet med dessa guider ofta är att driva trafik till vissa utvalda webbhotell genom exempelvis affiliatelänkar, och att de alltså kan ha ekonomiska skäl till att välja att rekommendera specifika webbhotell.
18. Ta ett steg tillbaka
Det kan vara så att det inte är ett webbhotell i ordets traditionella bemärkelse du är ute efter. Om du behöver fullständig flexibilitet och garanti för att andras sajter inte påverkar dig bör du titta på alternativet ”egen server”, antingen i form av egen server med egen drift, en så kallad ”colocation” eller en dedikerad server. Men då krävs också kompetensen för detta - du ska göra det du är bra på.
Läs mer relaterat till val av webhotell: