Nu är den första upplagan av Sweden Social Web Camp avklarad. Men det blir inte den sista. Det lovar initiativtagaren Tomas Wennström.

– Det känns jättebra. Overkligt och magiskt. Allt har gått bra och alla har varit så uppskattande.

Foto: Fredrik Wass http://www.flickr.com/photos/bisonblog/3849211668/in/set-72157622119847020/
Tomas Wennström och Kristin Heinonen arrangerade Sweden Social Web Camp.

Det är en trött Tomas Wennström som låter sig intervjuas på väg hem från Sweden Social Web Camp på ön Tjärö i Bleking skärgård. Eventet gick av stapeln under helgen och sammanlagt hade 286 personer rest från hela landet för att ta sig ut till en konferens som egentligen inte är en konferens. På en "unconference" skapar deltagarna själva innehållet och det är upp till var och en att komma på teman och ämnen att diskutera och mötas kring.

Internetworld gjorde självklart en intervju med Tomas i fredags, strax innan de första deltagarna började anlända till ön. Och nu, tre dagar och tusentals diskussioner senare, är det är ingen tvekan om att campen genomförts över förväntan.

– Jag tror att folk har haft det jättekul när de fått träffa alla andra som är intresserade av samma sak. Det är otroligt smarta människor som man nu fått ett ansikte på, säger Tomas Wennström.

Enligt honom har det visat sig att människor som umgås under avslappnade former på en idyllisk skärgårdsö faktiskt kan skapa förändring, även på hemmaplan.

– Det har diskuterats mycket olika affärsupplägg och projekt. Någon har fått nya kunder. Det har hänt väldigt mycket utöver det rent sociala. Det som har hänt på campen kommer ge eko i internetsverige, säger han.

En aktivitet som besöktes av de flesta av campens deltagare var Twinglys lansering av den nya tjänsten Shinobi, eller Twingly Channels, som den kommer att heta efter lansering.

Foto: Fredrik Wass http://www.flickr.com/photos/bisonblog/3848432165/in/set-72157622119847020/
Martin Källström, vd för Twingly, lanserar den nya tjänsten Shinobi.

När Twingly intog det största konferenstältet på campen blev det fullt ös direkt. Förväntningarna från campdeltagarna var höga och en introduktion fylld av pulserande musik, t-shirts och ipods utkastade till publiken samt en entré värdig Steve Ballmer, trissade upp stämningen ordentligt. Martin Källström, vd för Twingly, förklarade bakgrunden till den nya tjänsten, men kunde inte visa en skarp version i nuläget.

Kortfattat handlar det om att samla sociala aktivititeter i form av länkar, inlägg, artiklar, kommentarer och andra typer av innehåll på nätet samt göra ett urval relaterat till hur andra människor rankat innehållet. Det blir en realtidsström där det mest relevanta sorteras ut till användaren beronde på intressen och val. Den nya tjänsten kallas Twingly Channels.

– Vi vill bygga ut Twingly.com med social interaktion. Äkta konversation med äkta människor. Genom att följa ämnen istället för individer hamnar man direkt in i ett socialt sammanhang. Det blir en låg inträdeströskel. På Twitter kommer man till exempel in i en tom kanal som ny användare, sa Martin Källström.

Betalningsmodellen går ut på att debitera en avgift per användare för företag och organisationer. De befintliga Twingly-tjänsterna kommer att finnas kvar och samexistera med Twingly Channels.

Johan Jenefeldt kom till campen för att inspireras. Han har tidigare arbetat med tjänsten Totiki och har utbildat sig inom informationsflöden och system. Nu vill han gå vidare och utesluter inte att sätta igång något på egen hand. Han tycker att campen skiljer sig på flera sätt från vanliga konferenser, kanske framförallt för att många har haft kontakt med varandra på nätet innan de träffas i verkligheten.

Foto: Fredrik Wass http://www.flickr.com/photos/bisonblog/3848422741/in/set-72157622119847020/
Johan Jenefeldt, campdeltagare.

– Det finns alltid något intressant att prata om och det är mycket lättare att få kontakt, även fast man inte träffats förut. Det känns som att vi redan känner varandra. Här föds idéer och möjligheter, säger Johan Jenefeldt.

Interaktionsdesignern Astrid Selling Sjöberg driver nätverket Flokk och har bland annat arbetat mycket med Ikea. Hon är även hattmakare och under campen höll hon i en session kring e-handel och hur det kommer sig att fysiska butiker ofta värderas högre när man bygger ett varumärke. Hon gillar campen men pekar också på att det är lätt att bli hemmablind bland alla entusiaster.

Foto: Fredrik Wass http://www.flickr.com/photos/bisonblog/3848424619/in/set-72157622119847020/
Astrid Selling Sjöberg driver nätverket Flokk.

– Här fanns en stor klick av dem som tänker mycket på internet. Många är ensamma i sin roll till vardags och här kunde det bli lite nördigt. Det finns många innovatörer som ligger långt framme, men det är man inte ute på företagen. Det dröjer innan det slår igenom.

När det gäller sociala medier i företagsvärlden tycker Astrid att det finns mycket att göra för att optimera det digitala livet.

– Försäljningen får inte ta för mycket tid från produktionen. Det digitala borde optimera arbetet, men det blir ännu mer jobb med att hålla sig uppdaterad i alla kanaler och tjänster, speciellt när man gör produkten själv. Jag letar efter ett sätt att hitta sociala noder där man även kan vara passiv. Ett MySpace för hattmakare, säger hon.

Trots att campen precis avslutats har Tomas Wennström redan idéer om hur den kan utvecklas nästa år. För det blir en ny camp nästa år.

– Oavsett om vi gör det eller inte kommer det hända en gång till. Vi har kollat vilka datum som är lediga på Tjärö i augusti nästa år.

Tomas Wennström och en grupp bestående av Peter Rosdahl, Anna Oscarsson och Kristin Heinonen har jobbat med förberedelserna hela sommaren. Samtidigt hävdar Tomas att det varit betydligt enklare att arrangera hela eventet tack vare de sociala medierna i allmänhet, och twitter i synnerhet. Många frivilliga har hjälpt till att sprida ordet och även bidragit med hjälp under själva konferensen.

– Sociala medier har skapat nya möjligheter som gör organisationsprocessen mycket mer effektiv. För fem år sedan hade jag fått liera mig med en tidning och köra det tillsammans till en publik som kanske ändå inte varit rätt publik. Med hjälp av mikrobloggar så sprider det här sig själv till de personer som är intresserade. Det är nytt. Så har det inte varit innan.

– Jag hoppas också att unconference-konceptet sprider sig. Jag tror det här en jättebra mötesform. Det kommer från USA och bar camps. Många har fått upp ögonen för det och det kanske blir en bestående effekt, säger han.

Tomas Wennström vilar dock inte alltför länge efter konferensen. Nu börjar arbetet med att lansera en ny version av den egna sajten vackertväder.se.

– Sen kommer 24hour business camp snart, och då gäller det att fundera ut nån idé till det.