– Det finns flera anledningar till det. Ytterst få fackboksförfattare tjänar några stora pengar. Jag har inte gjort det, och det var inte heller därför jag skrev boken. Jag skrev den för att jag hade något att säga och vill säga det till så många som möjligt, då verkar det rimligt att lägga upp den.

– Ur en ekonomisk synpunkt tror jag också att det är en bra idé, varje gång någon läser den får jag gratis marknadsföring.

Blir det marknadsföring för dig som konsult eller för boken?

– Jag tror både och. Fler kommer att hitta boken och kanske köpa den. Sen märker jag som konsult att det väger oerhört tungt att ha skrivit en riktig bok som publicerats av ett förlag. Jag brukar ha den med mig på kundmöten, den blir en fysisk manifestation av det jag gjort. Sen tror jag inte att folk nödvändigtvis läser den.

Kommer folk att vilja köpa boken på papper?

– Jag tror det. En liten bit av en stor kaka är bättre än en stor bit av en liten kaka. Om ”kakan” är alla som läser boken, blir den större genom att finnas på nätet. Då blir det fler som kan bli intresserade av att köpa den. Dessutom har pappersboken som medium fördelar: det är bekvämare att läsa på papper än på en skärm, du kan lätt ta den med dig, eller stryka under och anteckna i den.

Men om man skriver ut onlineversionen i sin skrivare får man den gratis och på papper…

– Jag har inte skrivit den för att tjäna pengar. Men förlag måste förstås hitta en modell som funkar, de behöver ha in pengar. Jag tror inte att alla böcker borde läggas ut på nätet.

Kan du tipsa om en sajt som har bra användbarhet?

– Hitta.se gillar jag. Den har en bra grundfunktion som de sedan byggt vidare på, utan att för den skull överlasta sajten.

Till sist, vad handlar boken om?

– Det är en samling ”best practices”, alltså goda råd och erfarenheter om hur man gör webb. Den ger de bästa sätten att ta itu med problem som man kan stöta på.

Boken postas på sajten Användbart.se