Konferenser om webben har funnits i många år. Men de senaste åren har en ny typ av event vuxit fram. Gräsrotsdrivna träffar som inte handlar så mycket om att konferera – istället möts man för att genomföra sina idéer.

– Med 24 Hour Business Camp ville jag fokusera på att göra saker, inte bara prata, säger Ted Valentin. Många som jobbar med webb har en massa små affärsidéer. Tanken var att man skulle sätta av 24 timmar för att utveckla en sådan idé.

Ted Valentin är en av de tongivande svenska profilerna inom den nya kreativa konferenstrenden. I våras tog han initiativ till 24 Hour Business Camp, ett event där 100 webbexperter och -entreprenörer ägnade 24 timmar åt att dra igång ett webbprojekt. Deltagarna hade i förväg delat upp sig i mindre grupper som sållade och bollade idéer, och sedan byggde en sajt eller webbtjänst. I slutet av oktober kommer eventet att ordnas för andra gången, nu i regi av Stockholm School of Entrepreneurship.

Ted Valentin har gjort sig ett namn som grundare av ett antal framgångsrika kartsajter – han ligger bakom bland annat Cafekartan och Annonskartan. Ett syfte med 24 Hour Business Camp var att Ted Valentin ville demonstrera hur enkelt det är att starta verksamhet på webben idag.

– Jag ville visa att man med bara en dator och en uppkoppling kan starta en business på 24 timmar. Idag kan man göra saker fort och billigt. Trots det sträcker sig stora företags webbprojekt ofta över flera år.


Kreativa deltagare på 24 Hour Business Camp

När man tittar på rötterna till dagens skapande konferenstrend kan man konstatera att fenomenet har några år på nacken – men nu fått en intressant, och mer affärsinriktad, nystart. Ett av ursprungen till dagens kreativa träffar kan man hitta i så kallade »demos« som datornördar, eller kanske snarare spelnördar, sysslat med sedan 1980-talet. En demo är en grafisk presentation som visar skaparens skicklighet i spelprogrammering. Dessa skapas ofta under träffar där »demogroups« samlas för att tävla i vem som kan göra den snyggaste demon.

– Man skulle bygga något coolt och sedan tävla med det, berättar webbentreprenören Eric Wahlforss som var engagerad i demo-träffar på 1990-talet. I grunden är det en kreativ tävling. Att dela med sig till duktigt folk som gör liknande grejer är en jäkligt kul grej.

I webbvärlden har liknande event utvecklats de senaste åren, så kallade »camps« där »BarCamps« är de vanligast förekommande. På en BarCamp träffas man för att bygga webbapplikationer. Tanken är att träffa folk med samma intresse, nätverka och byta idéer och råd. Fenonemet startade i Kalifornien 2005 och sedan dess har BarCamps ordnats i hundratals städer världen över. Det har även vuxit fram specifika camps – som till exempel Iphone Dev Camp där man träffas för att bygga Iphone-applikationer, eller Government Hack Day där man bygger webbapplikationer som ska förbättra servicen hos olika myndigheter.

En föregångare till det uppmärksammade eventet 24 Hour Business Camp var 24 Hour Dot Com, som ordnades av Eric Wahlforss tillsammans med Adam Wern år 2004. Upplägget var dock mer ett performance än en konferens eller camp, berättar Eric Wahlforss. Idén var att skapa ett dotcom-bolag på 24 timmar – för att sedan sälja det.

– Vi var två personer som genomförde detta, och satt i ett öppet kontor på ett stort konferenscenter i Berlin. Vi rekryterade folk på plats mot andelar i bolaget och fick totalt med oss tio-tolv personer som jobbade tillsammans med oss, säger Eric Wahlforss.

Resultatet av arbetet blev söktjänsten Dozomo, som sedan såldes för drygt 2 000 dollar på Ebay.

Många av dem som deltar vid kreativa konferenser talar sig varma om den energi och det samarbete som uppstår när webbentusiaster träffas ansikte mot ansikte. En del deltagare känner kanske redan varandra, men har inte tidigare haft möjlighet att träffas öga mot öga.

Ted Valentin tror att framväxten av sociala nätverkssajter är en viktig drivkraft bakom att den skapande konferenstrenden tar fart just nu. Många av dem som brinner för webben har på senare år fått möjlighet att lära känna varandra via bloggar, och via nätverkssajter som exempelvis Jaiku och Twitter. Nya nätverk har bildats, och med dem har behovet av att mötas ansikte mot ansiktet uppstått.

Sommarens stora webbträff i Blekinge, Sweden Social Web Camp, är ett annat exempel på en konferens som inte hade blivit av utan utbytet webbmänniskor emellan i sociala medier.

– För tre år sedan satt man mer i sin egen lilla bubbla och hade ingen koll på vad andra gjorde. Den sociala webben har varit revolutionerande, säger Ted Valentin.

Eric Wahlforss deltog även han på 24 Hour Business Camp, och tyckte att fokus på arbetet brukar vara den viktigaste behållningen.

– I vanliga fall är det svårt att få ihop folk för att genomföra ett projekt. Detta är en bra ursäkt för att jobba med något intensivt i två dagar. Och jag gillar att sitta och hacka, det har jag sällan tid med längre, säger Eric Wahlforss.

En annan deltagare på 24 Hour Business Camp var Karin Adelsköld, som till vardags jobbar med journalistik och PR på webben. Hon hade stor behållning av nätverksbiten av eventet – på 24 Hour Business Camp träffade Karin Adelsköld många hon redan kände via webben, men hon knöt även nya kontakter.

– Att se vilka människor är, det är en helt annan sak än att läsa om dem på en blogg. Många deltagare fick en halleluja-upplevelse. Och jag lärde känna människor jag aldrig hade kunnat träffa någon annanstans. Till exempel träffade jag några 20-åriga programmerare från Norrköping – som nu är bland dem jag håller tätast kontakt med på nätet, berättar Karin Adelsköld.

Karin Adelsköld understryker gärna, liksom Ted Valentin, enkelheten i att starta verksamhet på nätet idag. Att tekniken blivit lättare att hantera innebär också att de kreativa träffarna blivit mindre teknikfokuserade. Jämför man med 1980-talets demos så handlade dessa träffar mest om att programmera.

Idag handlar kreativa konferenser som 24 Hour Business Camp lika mycket om att skapa en affärsmässig sajt – som inte behöver vara en avancerad webbtjänst, utan även kan vara en enkel bloggbaserad sajt. Därför lockar de nya eventen entreprenörer snarare än tekniker – även om många liksom Eric Wahlforss och Ted Valentin är både och.

Av de sajtprojekt som drogs igång under 24 Hour Business Camp blev hela 70 procent klara. För Karin Adelskölds del återstår dock lite programmering innan hennes och kollegan Johanna Ögrens projekt Barnamun.se kan lanseras. De jobbar nu med att få in finansiering så att de kan slutföra utvecklingen och sparka igång.

– Det är en lyx att kunna lägga 24 timmar på ett projekt. Och att dessutom kunna spåna med andra som gör samma sak samtidigt. Men det gäller ju att förvalta det också

Fakta

  •  De är gräsrotsdrivna och arrangeras ideellt. Ofta spånar deltagarna tillsammans fram hur arrangemanget ska se ut.
  • Fokus ligger på att göra – inte på att prata. Alla har med sig egen dator, samt en idé om vad man vill åstadkomma på träffen.
  •  Man samarbetar och hjälper varandra. En av poängerna med att träffas live är att byta idéer ansikte mot ansikte – med människor man ibland redan känner väl från nätet.

--------------------------------------------------------------------------------------

  • BarCamps och andra kreativa konferenser lockar ofta oberoende webbentreprenörer. Men visst går det att använda denna arbetsmetod även i större organisationer: Skapa arbetsgrupper där någon från webbavdelningen får samarbeta med personal från övriga företaget, med uppdrag att ta fram nya webbtjänster.
  •  Ge grupperna en heldag eller två – och låt dem presentera sina projekt för varandra som avslutning.
  • För att få mer uppmärksamhet från resten av organisationen kan man genomföra »campet« som en tävling. Presentationerna bör förstås också finnas tillgängliga på intranätet så att fler kan inspireras.