Länkarna är A och O för att lyckas i sökmotorerna. Det var experterna som var samlade till utfrågning under den årliga sökkonferensen SMX Stockholm i början av veckan.

– Men stirra dig inte blind på antalet länkar. Kvalitet på länkar är mycket viktigare, sa Marcus Tandler, vd för det tyska konsultbolaget Creativity in Motion och en av paneldeltagarna.

Kvalitetslänkar är exempelvis länkar från etablerade medier, och panelen nämde återkommande sajter som New York Times, CNN eller BBC.

– En länk från BBC kan vara värt mer än tusentals länkar från suspekta ryska sajter, sa Marcus Tandler.

Nikke Lindqvist, som numera jobbar som egen konsult men som också har ett långt förflutet inom sökmarknadsföringsbranschen, var en av de svenska deltagarna i panelen. Han betonade vikten av att jobba långsiktigt och kvalitetsinriktat med sin egen sajt.

– Det är först om du har en sajt som är bra och välskriven som du kommer att få riktigt bra länkar också, säger han.

Panelens tips till besökarna för att få länkar till sin sajt organiskt är exempelvis att tänka som besökarna.

– Om du har en sajt om försäkringar kan en sida som listar "10 saker som ditt försäkringsbolag inte kommer att berätta för dig" att locka till sig många länkar, sa Marcus Anzengruber, ägare till sökkonsulten Constant AB.

Nikke Lindqvist tyckte också att sociala medier ofta kan användas för att generera mer länkar, exempelvis genom att den vägen tipsa om nyheter eller spännande tjänster.

– Sociala medier är fantastiskt.

Se bildspel från SMX Stockholm