Nästan var tredje användare lämnar en sajt som inte laddar inom tio sekunder, och har webbplatsen inte levererat inom tjugo sekunder har drygt 60 procent av användarna försvunnit. Det visar en undersökning gjord av programvaruföretaget CA där 1095 svenskar svarat på frågor om sina webbvanor.

– Prestandan hos en webbplats kan vara helt avgörande för intäkterna på nätet. Undersökningen visar att när problem uppstår så avbryter en stor del av användarna snabbt sessionen och går till en konkurrerande sajt. Många lägger också skulden för dålig prestanda på den som äger eller driftar sajten, även om felet ligger någon annanstans, säger Mikael Rykatkin, expert på applikationsprestanda hos CA i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen ansåg sju av tio användare att långsam laddning och trög sajt är det mest irriterande störningsmomentet på en webbplats. Bland de svarande uppgav en fjärdedel att om en sajt inte uppfyllde deras förväntningar på tillgänglighet går de till en konkurrerande sajt. Var tionde person uppgav att om en sajt inte fungerar tillräckligt väl, lämnar de internet och väljer istället att besöka en fysisk butik eller ringa ett telefonsamtal.