De e-handlare som använder Payex betalösningar kan nu välja att lägga till betalning via Paypal som ett av sina alternativ. Därmed blir Payex den första nordiska betalväxeln att erbjuda denna integrerade lösning.

– Det här är en enkel lösning för de e-handlare som vill kunna ta emot globala kunder, säger Christer Lovær, marknadsdirektör på Payex solutions.

– Paypal har 1 miljon kunder i Norden, 50 miljoner i Europa och cirka 200 miljoner på global basis. Det finns uppskattningar som säger att 14 procent av all e-handel går via Paypal. Så det är en stor aktör.

Enligt Christer Lovær tillför partnerskapet en nordisk förankring för Paypal, som inte har något Nordenkontor, och en mer global marknad för företagets nordiska kunder.

För de som är kunder hos Payex bli gränssnittet och kontaktpersonen densamma. Även om de lägger till Paypal.

Varför ska de nordiska aktörerna gå via Payex, de kan ju ha ett avtal direkt med Paypal?

– För det första så vill du ju ha en lokal kontakt, vi har kontor i hela Norden. Sen slipper du koppla ett nytt tekniskt gränssnitt till din e-handel. Det här är ett enkelt sätt att få ett nytt betalningsgränssitt utan teknisk implementering. Du slipper koppla sig till olika partners för att täcka sina olika betalningsbehov.

I dagsläget erbjuder Payex fler typer av betalningar, exempelvis via kreditkort, sms och faktura. Christer Lovær menar att många e-handlare är intresserade av att kunna ha flera olika lösningar, men ändå använda samma leverantör av betalsystem

– Vi har ju ett antal betallösningar, Paypal är bra för slutkunderna också. Man slipper lämna ut sitt kortnummer och det är enkelt att använda.

Christer Lovær vill inte säga hur mycket det skulle kosta Payex kunder att lägga till Paypalbetalning till sitt utbud, men kostnaden kommer att vara rörlig och baseras på transaktioner.

– Det här är en tilläggstjänst, det är upp till kunden om de vill ha den eller inte.

Jean-François Rochet, General Manager för Paypal i Norden och Östeuropa, säger att de har valt att samarbeta med Payex eftersom det är en stor aktör i Skandinavien.

– Den nordiska e-handelsmarknaden är viktig, eftersom den är stor och dessutom ganska avancerad. Här är det till exempel vanligt att köpa digitalt innehåll.

Kommer ni att inleda samarbete med andra nordiska betalaktörer?
– Vi får se vad som händer i framtiden. Payex är stora och innovativa, det passar bra med vår vision.