Organisationen Folk och Försvar har i höst givit ut sin sista tryckta medlemstidning. Nu ska hemsidan fungera som nyhetskanal och kontaktväg för organisationen som arbetar för att öka kunskapen om säkerhetspolitik och försvarsfrågor.

– Nu ska sidan gå från att bara vara kalendarium till att bli läsvärd och intressant, säger Marianne Rönnberg Galmor som ansvarar för sajten.

Att använda webben som enda nyhetskanal är ett sätt för organisationen att spara pengar. Men Marianne Rönnberg Galmor menar också att den nya kanalen erbjuder möjligheter att snabbt uppdatera innehållet och nå ut till nya grupper. Nu pågår arbetet med att förändra sidans innehåll till nyhetstjänst. Eter årsskiftet kommer en ny version av sajten att lanseras.

– Vi behöver göra vårt namn känt i nya sammanhang. Vi är en gammal organisation som bildades i slutet av andra världskriget och nästa år fyller vi 70. Men det betyder inte att vi inte gillar att vara i hetluften.

1939 bjöd Socialdemokratiska Ungdomsförbundet in till den första Folk och Försvarskonferensen i Stockholms Konserthus. Bland initiativtagarna fanns också den dåvarande krigsmakten och översten Gustav Petri.

– Precis som andra organisationer vill vi påminna om vilka vi är och vad vi gör. Webben är den här gången vår främsta kanal utåt.

Exakt vad som ska göras för att nå ut till fler är ännu inte bestämt. Marianne Rönnberg Galmor hoppas på att kunna använda sig av webb-tv för att nå ut med organisationens verksamhet.

– Vi sände nyligen vårt Nato-seminarium på test via webben och det gick bra. Det ska vi fortsätta med och det är definitivt en del av vår nya satsning.

– Om man tänker på att vi heter ”Folk och Försvar”, så är det väl hittills mest folk från Stockholm som kunnat komma till seminarierna. Sändningarna öppnar upp väldigt mycket. När vi har vår stora årskonferens i Sälen är det självklart att försvarsministern kommer, men för andra är det svårt. Då skulle det vara mycket lättare om man kunde ta del av det som händer både live och genom att titta på sändningarna efteråt.

Fakta

  • Är: Kommunikationschef på Folk och Försvar sedan hösten 2008.
  • Bästa yrkesrelaterade erfarenhet: Att kunna ändra och uppdatera och alltid få ut aktuell information via webben.
  • Bakgrund: Utbildad journalist som arbetat på bland annat Expressen, SvD, Sju dagar, TT, Röda Korsets tidning och TV4. Var tidigare webbredaktör på TV4.se.
  • Om transparens på nätet: Man måste ju dela med sig av allt som inte är klassificerat. Däremot är jag tveksam till att till exempel lägga ut våra deltagarlistor, det är aldrig aktuellt att lämna ut personuppgifter.