Den streamade filmtjänsten Voddler har kallats ett Spotify för filmer, men har kritiserats för att vara betydligt besvärligare att använda än musikkusinen. Klagomålen har bland annat handlat om krånglig navigering, buggig teknik och dåligt utbud.

Tjänsten befinner sig i en sluten beta med 350 000 användare, och har hittills krävt att man laddar ner och kör ett särskilt program. Men i mitten av februari blir det ändring på det. Klagomålen har fått effekt.

– Den huvudsakliga feedback som vi tagit till oss är att det är krångligt att navigera och hitta filmer, och att folk vill ha stöd för att navigera med musen, säger Marcus Bäcklund.

– Browsern är det mest lämpade gränssnittet när man använder dator. Därför har vi nu kombinerat vår plattform med webbrowsern.
Istället för att ladda ner ett program ska användarna framöver kunna söka och läsa om filmer direkt i webbläsaren. Det enda ytterligare program som behövs är en spelare som fungerar som en plug-in i webbläsaren, och drar igång när man sätter på en film. Den kritiserade klient som hittills använts kommer alltså inte längre att vara nödvändig.

– Vi ser webbläsaren som ett komplement och kommer att fortsätta utveckla klienten också. Vill man köra med fjärrkontrollen passar klienten bäst. Men de som använder laptop kommer att vilja köra med browsern istället.


Voddlers webbspelare

En annan kritik mot Voddlers tjänst är att utbudet är för dåligt. Marcus Bäcklund tror att detta till viss del avhjälps genom att det blir lättare att hitta filmer i det nya gränssnittet.
– Jag tror att många helt enkelt inte har hittat hela vårt utbud. Nu blir det lättare att få överblick.

Dessutom har Voddler enligt Bäcklund hundratals filmer på väg in. Lanseringen av dessa kommer att dra igång samtidigt som den nya spelaren presenteras om en månad.
– En annan synpunkt som användarna har haft är att det bara går att titta med helskärm. Det ändrar vi också på nu, säger Marcus Bäcklund.

Det har också förekommit kritik mot att Voddler jobbar i bakgrunden hela tiden, vilket gör att telefonräkningen kan dra iväg om man åker utomlands och surfar med mobil uppkoppling. Vad gör ni åt det?
– Vi kommer att försöka lösa detta genom automatik, till exempel att det stängts av automatiskt om man surfar via mobilnätet.

Kommer den nya spelaren att få kritiken att tystna?
– Det beror på vad det är man inte tyckt varit bra. Alla som tycker att det är svårt att hitta sin favoritfilm och krångligt att navigera, de tror jag kommer att bli väldigt nöjda.