Många, både svenska mediehus och jättar som Youtube, har haft svårt att matcha det stora intresset för onlinevideo med nya annonsintäkter. Men det svenska startupföretaget Videofy.me har hittat en modell som gynnar både dem själva och dem som producerar video på nätet.

Videofy.me är en videotjänst där användarna kan ladda upp sina videoklipp och sedan bädda in dem på sin sajt. Videofy.me visar sedan annonser tillsammans med videomaterialet och delar annonsintäkterna med sajtägaren. Tanken är att göra det så enkelt som möjligt även för mindre aktörer, som inte har resurser eller trafik nog för att själva sälja annonsutrymme, att tjäna pengar på sitt videomaterial.

Tjänsten skiljer sig ur ett annonsperspektiv från många av konkurrenterna genom att den inte är en videoportal utan uteslutande satsar på att hjälpa andra sajter att publicera video och tjäna pengar på den.


Oscar Glauser, medgrundare till Videofy.me

– Vi ska inte driva trafik från bloggarna utan vi vill att publiken ska stanna på deras sajter. Vi jobbar med folk som redan har en publik. Hos oss förstår tittarna vem avsändaren är. De har redan en relation. Till skillnad mot Youtube där man ofta inte vet vem som står bakom ett klipp, säger Oskar Glauser, en av grundarna till Videofy.me.

Intresset från de svenska bloggarna är stort. I skrivande stund registrerar sig cirka 300–400 nya bloggare om dagen för Videofy.me. Detta tack var ett nytt samarbete med bloggtjänsten Blogg.se som marknadsför tjänsten mot sina användare. Innan dess låg siffran på 70–100 bloggar om dagen.

Idag jobbar företaget med 7 000 bloggare och har cirka tre miljoner videovisningar i månaden på den svenska marknaden. Flera stora varumärken annonserar med företagets lösning. Annonsformaten är prerolls och en banner som ligger fast under videospelaren.

– Vårt annonsformat funkar väldigt bra. Våra undersökningar visar att folk ser annonserna och klickar på våra banners. Vi ser ett tilltagande intresse hos annonsörerna där vi får in nya annonsörer hela tiden och vi börjar få bra fotfäste hos mediebyråerna. Vi jobbar idag med alla de stora skivbolagen och får återkommande kampanjer från cirka 25 annonsörer, säger Oskar Glauser.

För att kunna säkerställa kvaliteten på sajterna och bloggarna man jobbar med granskar man alla som registrerar sig manuellt och kan på så sätt sålla bort enstaka sajter med anstötligt material. Likaså ser företaget till att bloggen skriver på ett språk som fungerar för annonsörerna.

I dagsläget finns tjänsten endast för den svenska marknaden. Men grundarna letar nu kapital för att snart kunna lansera på fler marknader.

Oskar Glauser ser en tydlig ökning av intresset för video på nätet det senaste året som han tror beror på att videokameror har blivit mer tillgängliga och att bandbredden ökar hela tiden. Majoriteten av videoklippen som Videofy.me:s användare laddar upp filmas med mobiler och görs utan redigering.
– De flesta klippen görs snabbt. Man filmar kanske en och en halv minut och lägger upp direkt.

Den tekniska kvaliteten är långt ifrån det viktigaste för tittarna. Innehållet är allt.
– Det vi märker är att folk vill se sina idoler. Om de läser bloggaren Foki varje dag så vill de gärna se en video när hon äter flingor i soffan. Och då gör det inget om videon är skakig, säger Oskar Glauser.